Podpłomyki z piekarnika
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
Przepis na podpłomyki z piekarnika krok po kroku
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sól i mieszamy składniki.
Następnie powoli wlewamy ciepłą wodę (250 ml) i mieszamy całość tak długo, aż masa będzie jednolita. Formujemy z niej kulkę.
Kulkę ciasta wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Gotowe ciasto nie powinno się lepić, a być gładkie i sprężyste.
Gotowe pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem.
Następnie kulkę dzielmy na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
Pieczemy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do momentu pojawienia się charakterystycznych ciemnych plamek w temperaturze 180 st. C.
Więcej informacji na temat podpłomyków z piekarnika
Pyszne podpłomyki z piekarnika bez drożdży to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do posiłków mięsnych lub warzywnych. Placki z mąki pszennej, wody i szczypty soli są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić podpłomyki? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sól i mieszamy składniki. Następnie powoli wlewamy ciepłą wodę (250 ml) i mieszamy całość tak długo, aż masa będzie jednolita. Formujemy z niej kulkę. Kulkę ciasta wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Gotowe ciasto nie powinno się lepić, a być gładkie i sprężyste. Gotowe pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Jak upiec podpłomyki w piekarniku? Kulkę dzielmy na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Pieczemy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do momentu pojawienia się charakterystycznych ciemnych plamek w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na podpłomyki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Podpłomyki z piekarnika odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dodatku do posiłku.
Alergeny w podpłomykach z piekarnika
Lista alergenów dla podpłomyków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze podpłomyków z piekarnika
Podpłomyki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.