Przepis na podpłomyki z patelni krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Oliwa z oliwek 40 ml 4 łyżki stołowe
- Pomidory koktajlowe 300 g
- Cebula 100 g 1 średnia sztuka
Do miski przesiej mąkę pszenną.
Dodaj szczyptę soli i wlej 240 ml gorącej wody.
Zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw je na około 60 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.
Ciasto podziel na porcje i rozwałkuj na cienkie placki.
Rozgrzej patelnię i piecz placki na złoty kolor z obu stron.
Pomidory pokrój w połówki.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
W misce umieść pomidory i dodaj cebulę.
Dopraw solą i wlej oliwę z oliwek.
Wymieszaj dokładnie składniki.
Podpłomyki podawaj z dodatkiem pomidorów z cebulą.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Podpłomyki z patelni - cechy przepisu
Więcej o podpłomykach z patelni
Podpłomyki z patelni to bardzo dobry pomysł na domowe chrupiące placki. Podawać je można jako dodatek do zup i sałatek. Najlepsze podpłomyki powinny być lekko przypieczone, co nada im dymnego posmaku. Podpłomyki podawać można z wieloma różnymi dodatkami takimi jak pieczone warzywa czy hummus. Przepis na podpłomyki z patelni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, sól, oliwa z oliwek, pomidory koktajlowe, cebula.
Jak zrobić podpłomyki z patelni? Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól i wlej gorącą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na około 60 minut pod przykryciem, aby odpoczęło. Ciasto podziel na porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej patelnię i piecz placki na złoty kolor z obu stron. Pomidory pokrój w połówki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść pomidory i dodaj cebulę. Dopraw solą i wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie składniki. Podpłomyki podawaj z dodatkiem pomidorów z cebulą.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Gluten zawarty w mące jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą.
Podsumowując pyszne podpłomyki podać można jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Podpłomyki podawać można do dań z grilla lub sałatek warzywnych. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanych podpłomyków. Smaczne podpłomyki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Podpłomyki podać można także na słodko z dodatkiem dżemu lub sosu czekoladowego.
Wartości odżywcze podpłomyków z patelni
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w podpłomykach z patelni
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na podpłomyki z patelni
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na podpłomyki z patelni
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w podpłomykach z patelni
Lista alergenów dla podpłomyków z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500