Podpłomyki z patelni

Opublikowano: 26.07.2022 r., 10:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Podpłomyki z patelni podane na drewnianej desce do krojenia.
Podpłomyki z patelni
Podpłomyki z patelni to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do potraw. Podpłomyki podawać można z wieloma różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chrupiące placki.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
452 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Pomidory koktajlowe (300 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na podpłomyki z patelni krok po kroku

Do miski przesiej mąkę pszenną.

Dodaj szczyptę soli i wlej 240 ml gorącej wody.

Zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw je na około 60 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.

Ciasto podziel na porcje i rozwałkuj na cienkie placki.

Rozgrzej patelnię i piecz placki na złoty kolor z obu stron.

Pomidory pokrój w połówki.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

W misce umieść pomidory i dodaj cebulę.

Dopraw solą i wlej oliwę z oliwek.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Podpłomyki podawaj z dodatkiem pomidorów z cebulą.

Jak oceniasz przepis na podpłomyki z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat podpłomyków z patelni

Podpłomyki z patelni to bardzo dobry pomysł na domowe chrupiące placki. Podawać je można jako dodatek do zup i sałatek. Najlepsze podpłomyki powinny być lekko przypieczone, co nada im dymnego posmaku. Podpłomyki podawać można z wieloma różnymi dodatkami takimi jak pieczone warzywa czy hummus. Przepis na podpłomyki z patelni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, sól, oliwa z oliwek, pomidory koktajlowe, cebula.

Jak zrobić podpłomyki z patelni? Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól i wlej gorącą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na około 60 minut pod przykryciem, aby odpoczęło. Ciasto podziel na porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej patelnię i piecz placki na złoty kolor z obu stron. Pomidory pokrój w połówki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść pomidory i dodaj cebulę. Dopraw solą i wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie składniki. Podpłomyki podawaj z dodatkiem pomidorów z cebulą.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Gluten zawarty w mące jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą.

Podsumowując pyszne podpłomyki podać można jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Podpłomyki podawać można do dań z grilla lub sałatek warzywnych. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanych podpłomyków. Smaczne podpłomyki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Podpłomyki podać można także na słodko z dodatkiem dżemu lub sosu czekoladowego.

Alergeny w podpłomykach z patelni

Lista alergenów dla podpłomyków z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze podpłomyków z patelni

na 100g gotowej potrawy

Podpłomyki z patelni to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one dość szybko poziom glukozy we krwi. Nie są odpowiednie dla osób mających problemy z metabolizmem glukozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
226.14
452.29
Białko (g)
7.25
14.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
37.17
74.34
Węglowodany przyswajalne (g)
36.54
73.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.63
11.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
8.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Tiamina (mg)
0.47
0.95
Ryboflawina (mg)
0.22
0.44
Niacyna (mg)
3.35
6.70
Foliany (µg (mcg))
76.67
153.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
3.79
7.57
Potas (mg)
162.55
325.10
Wapń (mg)
15.40
30.81
Fosfor (mg)
71.07
142.14
Magnez (mg)
22.21
44.43
Żelazo (mg)
2.79
5.58
Cynk (mg)
0.59
1.17
Miedź (mg)
0.12
0.23
Mangan (mg)
0.40
0.79
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny podpłomyków z patelni 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania podpłomyków z patelni

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Pomidory koktajlowe
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
36.00