Przepis na płucka na kwaśno krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku umieść płucka i wlej wodę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.

Wyjmij płucka z wody i pokrój na mniejsze kawałki.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i podsmaż.

Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj płucka i smaż przez 2-3 minuty.

Wymieszaj 500 ml bulionu po gotowaniu płucek z mąką pszenną.

Wlej do garnka i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj ocet, cukier i śmietanę, wymieszaj.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkami.

Płucka na kwaśno podane na białym talerzu.
Płucka na kwaśno
Koszt przygotowania dania
5.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
302 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Płucka na kwaśno - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o płuckach na kwaśno

Płucka na kwaśno to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wieprzowe płucka sprawdzą się na tani obiad podczas niedzielnego spotkania z rodziną lub znajomymi. Gulasz z płucek jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje podany z kaszą lub purée ziemniaczanym. Przepis na płucka na kwaśno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płucka wieprzowe, marchewka, cebula, olej rzepakowy, czosnek, mąka pszenna, ocet, śmietana kremówka, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić płucka na kwaśno? W garnku umieść płucka i wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut. Wyjmij płucka z wody i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i podsmaż. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj płucka i smaż przez 2-3 minuty. Wymieszaj 500ml bulionu po gotowaniu płucek z mąką pszenną. Wlej do garnka i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj ocet, cukier i śmietanę, wymieszaj. Podawaj na dużym talerzu z dodatkami.

Marchew zawiera cenny beta-karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A. Warzywa korzeniowe są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć. Marchew jest bardzo często używana przez nas w kuchni. Stanowi świetną bazę do zup oraz sosów. Marchew można także zapiekać z dodatkiem miodu.

Podsumowując: smaczne płucka w sosie kwaśnym z dodatkiem śmietany sprawdzą się świetnie na obiad dla całej rodziny. Podroby są tanie i mogą świetnie zastąpić mięso w naszym menu. Wieprzowe płucka można zastąpić wołowymi lub cielęcymi. Płucka na kwaśno to tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Płucka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze płucek na kwaśno

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
120.95 kcal
302.38 kcal
Białko
7.71 g
19.27 g

Węglowodany w płuckach na kwaśno

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.57 g
16.42 g
Węglowodany przyswajalne
5.73 g
14.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
2.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
7.00 g
17.51 g
Tłuszcze nasycone
3.93 g
9.82 g
Tłuszcze nienasycone
3.08 g
7.69 g

Składniki mineralne w przepisie na płucka na kwaśno

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
85.26 mg
213.14 mg
Potas
233.44 mg
583.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
14.45 mg
36.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
9.13 mg
22.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny płucek na kwaśno 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w płuckach na kwaśno

Lista alergenów dla płucek na kwaśno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania płucek na kwaśno

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płuca wieprzowe
500 g
3.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na płucka na kwaśno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób