Płucka na kwaśno

Opublikowano: 18.01.2023 r., 12:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Płucka na kwaśno podane na białym talerzu.
Płucka na kwaśno
Płucka na kwaśno to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Podroby są bardzo pożywne i mogą bardzo pozytywnie zaskoczyć swoim smakiem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 110 min
302 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Płuca wieprzowe (500 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na płucka na kwaśno krok po kroku

W garnku umieść płucka i wlej wodę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.

Wyjmij płucka z wody i pokrój na mniejsze kawałki.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i podsmaż.

Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj płucka i smaż przez 2-3 minuty.

Wymieszaj 500 ml bulionu po gotowaniu płucek z mąką pszenną.

Wlej do garnka i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj ocet, cukier i śmietanę, wymieszaj.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkami.

Jak oceniasz przepis na płucka na kwaśno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat płucek na kwaśno

Płucka na kwaśno to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wieprzowe płucka sprawdzą się na tani obiad podczas niedzielnego spotkania z rodziną lub znajomymi. Gulasz z płucek jest bardzo aromatyczny i świetnie smakuje podany z kaszą lub purée ziemniaczanym. Przepis na płucka na kwaśno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płucka wieprzowe, marchewka, cebula, olej rzepakowy, czosnek, mąka pszenna, ocet, śmietana kremówka, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić płucka na kwaśno? W garnku umieść płucka i wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut. Wyjmij płucka z wody i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i podsmaż. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj płucka i smaż przez 2-3 minuty. Wymieszaj 500ml bulionu po gotowaniu płucek z mąką pszenną. Wlej do garnka i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj ocet, cukier i śmietanę, wymieszaj. Podawaj na dużym talerzu z dodatkami.

Marchew zawiera cenny beta-karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A. Warzywa korzeniowe są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć. Marchew jest bardzo często używana przez nas w kuchni. Stanowi świetną bazę do zup oraz sosów. Marchew można także zapiekać z dodatkiem miodu.

Podsumowując: smaczne płucka w sosie kwaśnym z dodatkiem śmietany sprawdzą się świetnie na obiad dla całej rodziny. Podroby są tanie i mogą świetnie zastąpić mięso w naszym menu. Wieprzowe płucka można zastąpić wołowymi lub cielęcymi. Płucka na kwaśno to tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Płucka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w płuckach na kwaśno

Lista alergenów dla płucek na kwaśno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze płucek na kwaśno

na 100g gotowej potrawy

Płucka na kwaśno to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Danie zawiera sporą ilość składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
120.95
302.38
Białko (g)
7.71
19.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.57
16.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.73
14.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.00
17.51
Tłuszcze nasycone (g)
3.93
9.82
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
7.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
85.26
213.14
Potas (mg)
233.44
583.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.45
36.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
9.13
22.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny płucek na kwaśno 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania płucek na kwaśno

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płuca wieprzowe
500 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
21.50