Pljeskavica
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Ser wegański wędzony Violife - może być zwykły ser wędzony (100 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Przepis na pljeskavica krok po kroku
Mięso mielone wieprzowo-wołowe wymieszaj z dwoma łyżeczkami soli, całość dokładnie wymieszaj.
Mięso przełóż do naczynia, dodaj do niego kilka łyżek wody (2-3) i ponownie wymieszaj mięso. Miskę dokładnie przykryj folią spożywczą, zrób w folii kilka niewielkich otworów i miskę z mięsem odstaw do lodówki.
Tak przygotowane mięso przechowuj w lodówce kilka dni (około 3 dni) i codziennie dodaj do miski 2 łyżki wody i dokładnie wymieszaj ją z mięsem.
Po 3 dniach mięso wyciągnij z lodówki i przygotuj z niego kotlety.
Boczek, ser oraz obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Składniki dodaj do mięsa i dokładnie je wymieszaj.
Mięso dopraw do smaku papryczką chilli, pieprzem i papryką ostrą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
z mięsa przygotuj kulki, które zgnieć na desce na kotlety o grubości około 2cm.
Każdy kotlet usmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Tak przygotowane kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat pljeskavica
Pljeskavica to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Jest to tradycyjny kotlet z mięsa mielonego, przygotowywane na ruszcie. Wywodzi się on z kuchni krajów zachodniobałkańskich. Kuchnia serbska głównie słynie z tej potrawy. Do potrawy możesz przygotować ajvar, czyli pikantną pastę warzywną która przygotowywana jest z papryki słodkiej, bakłażana, czosnku, octu oraz przypraw. Świetnie smakuje również z dodatkami takimi jak gotowane lub pieczone ziemniaki oraz surówką ze świeżych sezonowych warzyw. Ten przepis oryginalny jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisów potrzebujesz następujących produktów Spożywczych: mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, boczku wędzonego, sera wędzonego, cebuli oraz przypraw (soli, pieprzu, chilli, papryki ostrej). Możesz również osobno użyć kawałka mięsa wieprzowego oraz mięsa wołowego i samodzielnie zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Pljeskavica z kajmakiem dodatkowo zawierać będzie słodką masę krówkową.
Pljeskavica z serem to danie dość kaloryczne, dlatego pamiętaj, aby jego ilość w twojej diecie nie była zbyt duża a sama potrawa nie występowała zbyt często. Potrawa ta jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego chętnie wybierana jest przez osoby uprawiające różne dyscypliny sportowe. Jest to danie smażone, dlatego zaliczany jest do grupy zdań ciężko strawnych – osoby na diecie lekkostrawnej powinny całkowicie zrezygnować z produktów tego typu. Pljeskavica jest również doskonałym źródłem żelaza hemowego, które cechuje się wysoką przyswajalnością. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważne w diecie osób chorujących na anemię.
Podsumowując pljeskavica z grilla to doskonała propozycja na dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej. Jest to danie pasujące do gotowanych lub pieczonych ziemniaków, ugotowanej kaszy lub ryżu. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.
Alergeny w pljeskavica
Lista alergenów dla pljeskavica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pljeskavica
Wartości odżywcze pljeskavica
Pljeskavica to dokonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Jest to jednak potrawa, która zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.