Pleśniak z rabarbarem

Opublikowano: 26.09.2022 r., 17:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto rabarbarowe z bezą
Pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem nazywany też skubańcem z bezą to świetny pomysł na deser dla całej Twojej rodziny lub na przyjęcie urodzinowe. Poznaj ten efektowny przepis i przekona się sam.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 45 min
383 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Rabarbar (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pleśniak z rabarbarem krok po kroku

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj kawałki margaryny i cukier. Wyrób ciasto w międzyczasie wbijając żółtka.

Podziel ciasto na 3 równe części, jedną z nich wymieszaj z kakao.

Foremkę posmaruj odrobiną masła, zetrzyj na tarce jedną część białego ciasta.

Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż owoce na warstwę ciasta.

Zetrzyj kakaową część.

Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na owoce. Zetrzyj drugą białą część ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pleśniak z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat pleśniaka z rabarbarem

Pleśniak z rabarbarem to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami.

Będzie to idealny pomysł na deser dla całej Twojej rodziny lub słodki podwieczorek.

Czy znacie przepis na ciasto pleśniak z rabarbarem? Robi się go tak samo szybko i łatwo jak każde inne ciasto, ale jest dużo ciekawszy. Wystarczy dodatek odrobiny owoców, w tym przypadku postawiłam na rabarbar.

Pleśniak czy też skubaniec z rabarbarem z łatwością zapakujesz do szkoły, pracy czy na uczelnie. Jeśli preferujesz bardziej słodkie i czekoladowe propozycje do masy ciasta, możesz dodać kakao jak w moim przepisie. Odrobina czekoladowego posmaku idealnie komponuje się z owocami. A do ciasta ze świeżymi owocami pasują praktycznie wszystkie dodatki, stąd pomysł na dodatek bezy. Pleśniak to ciasto, które nada się na pyszny podwieczorek w gronie rodziny lub przyjaciół. Spróbuj sam i zobacz, jaki to dobry pomysł. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W przepisie występuje cukier, który śmiało możesz zamienić na jego substytut (stewia, erytrytol), charakteryzują się one wysokim poziomem słodyczy jednocześnie przy dużo niższej wartości energetycznej. Jeśli chcesz aby ciasto miało niższy indeks glikemicznym postaw na ksylitol. Nie podnosi on stężenia cukru we krwi, co sprawi, że placek idealnie nada się dla diabetyków.

Ciasto możesz podawać na wiele sposobów. Pleśniak z bezą idealnie nada się na spotkania z przyjaciółmi w Twoim domu lub na wspólne popołudnie z rodziną. Koniecznie podawaj ze świeżo wypalaną aromatyczną kawą lub gorącą herbatą. To idealne połączenie, którego Twoi goście na pewno nie zapomną.

Jak zrobić pleśniaka z rabarbarem i bezą? Poznaj sprawdzony przepis.

Alergeny w pleśniaku z rabarbarem

Lista alergenów dla pleśniaka z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze pleśniaka z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować pleśniak z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
295.30
383.89
Białko (g)
6.21
8.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
36.03
46.85
Węglowodany przyswajalne (g)
35.11
45.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
14.89
19.35
Tłuszcze nasycone (g)
3.99
5.19
Tłuszcze nienasycone (g)
10.89
14.16
Cholesterol (mg)
63.74
82.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
156.23
203.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.06
2.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.92
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
147.04
191.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.33
Ryboflawina (mg)
0.21
0.27
Niacyna (mg)
1.75
2.28
Foliany (µg (mcg))
47.19
61.35
Beta karoten (µg (mcg))
110.22
143.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
144.03
187.24
Potas (mg)
212.11
275.74
Wapń (mg)
64.97
84.46
Fosfor (mg)
121.04
157.35
Magnez (mg)
20.86
27.12
Żelazo (mg)
1.98
2.57
Cynk (mg)
0.60
0.78
Miedź (mg)
0.11
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z rabarbarem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka z rabarbarem

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Rabarbar
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
29.80