Pleśniak
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
- Mąka krupczatka - 1 i 1/2 szklanki (270 g)
- Cukier puder - 1 i 1/2 szklanki (187 g)
- Masło - 1 opakowanie (200 g)
- Żółtko jajka - 4 sztuki rozmiar M (4 szt.)
- Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
- Białko jajka - 4 sztuki rozmiar M (4 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (24 g)
- Powidła śliwkowe (400 g)
Przepis na pleśniak krok po kroku
Masło pokrój w kostkę.
Na stolnicę przesiej obie mąki. Dodaj sól i ½ szklanki (62 g) cukru pudru. Wymieszaj. Dodaj schłodzone masło i całość posiekaj. Następnie dodaj żółtka i wszystko razem ugnieć.
Ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3) i zawiń w folię spożywczą. Większą część schowaj do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
Po 1 h schłodzone ciasto z lodówki wyjmij i rozwałkuj. Następnie umieść je w blaszce i uklep na dnie. Ciasto nakłuj widelcem i umieść blaszkę w lodówce na 30 min.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Podpiecz ciasto 10 min. Odstaw do wystudzenia.
Na wystudzone ciasto wyłóż powidła śliwkowa.
Białka ubij z 1 szklanką (125 g) cukru pudru na gęstą pianę. Na koniec dodaj mąkę i krótko zmiksuj (tylko do połączenia się składników). Przełóż masę na powidła i rozprowadź po całości.
Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce na dużych oczkach i umieść na masie z białek.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto piecz ok. 40-45 min.
-
Kruszon
-
Pleśniak z jabłkami
-
Pleśniak ze śliwkami
-
Pleśniak z wiśniami
-
Pleśniak z makiem
-
Placek pleśniak
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Ciasto pleśniak z jabłkami
-
Pleśniak z truskawkami
-
Pleśniak z powidłami
-
Pleśniak z agrestem
-
Pleśniak makowy
-
Pleśniak z dżemem
-
Pleśniak z jagodami
-
Pleśniak z porzeczkami
-
Pleśniak
Więcej informacji na temat pleśniaka
Pleśniak to tzw. skubaniec z dżemem lub powidłami śliwkowymi. Nieodłącznym elementem tego ciasta jest także beza. Skubaniec może składać się z większej liczby warstw, niż jest w przepisie. Ten placek jest bardzo dobry, a choć nie jest to szybkie ciasto, to jednak warto zachować sobie ten przepis.
Jak zrobić skubańca z dżemem i bezą? To ciasto przygotowuje się na kruchym cieście i to od niego trzeba zacząć. Ważne jest to, aby masło i żółtka były schłodzone. To ciasto powinno mieć jak najmniej kontaktu z rękoma, żeby niepotrzebnie go nie ocieplać. Masło możesz posiekać w mące lub zetrzeć na tarce. Po wyrobieniu ciasta trzeba je schować do lodówki. Ciasto, które póżniej będzie ścierane na tarce najlepiej umieścić w zamrażalce, aby lepiej się schłodziło.
Jak upiec pleśniaka? Przede wszystkim należy podpiec spód ciasta, bo w przeciwnym razie może wyjść zakalec. Gdy spód ostygnie, można dodać powidła i przygotować masę na bezę. Na koniec trzeba zetrzeć drugą część ciasta i umieścić ją na wierzchu. Ile piec skubańca? W piekarniku nagrzanym do 175 stopni powinno wystarczyć ok. 40-45 min, ale każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto kontrolować stopień upieczenia ciasta.
Przepis na pleśniaka można dowolnie modyfikować. Do pianki z białek i cukru możesz dodać budyń waniliowy lub kisiel. Możesz pokusić się na przygotowanie domowych powideł lub dżemu. Cukier puder dodawany do białek możesz zastąpić cukrem drobnym do wypieków. Do ciasta możesz dodać aromat waniliowy lub cukier wanilinowy.
To ciasto możesz przygotować z jeszcze jedną warstwą ciasta kruchego. Odpowiednia będzie warstwa kakaowa. W takim wypadku należy zrobić więcej ciasta kruchego, a potem podzielić je na 3 części. Do 1 z nich należy dodać 2-3 łyżki kakao i całość dobrze zagnieść. W takim pleśniaku warstwy powinny prezentować się w następujący sposób: jasne ciasto kruche (podpieczone), powidła śliwkowe, starte kakaowe ciasto kruche, pianka z białek, starte jasne ciasto kruche. Pleśniak będzie też pyszny z dodatkową jabłkową warstwą.
Alergeny w pleśniaku
Lista alergenów dla pleśniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mąka krupczatka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze pleśniaka
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.