Płatki ryżowe na mleku
- Płatki ryżowe (40 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Maliny (150 g)
Przepis na płatki ryżowe na mleku krok po kroku
Do rondelka wsyp płatki i wlej mleko.
Doprowadź do wrzenia.
Gotuj około 5 minut.
Przelej do miseczki.
Podawaj z owocami.
Więcej informacji na temat płatków ryżowych na mleku
Przepis na płatki ryżowe na mleku to smaczne rozwiązanie na śniadanie nie tylko dla dzieci. Takie pyszne śniadanie z dodatkiem owoców to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.
Jak zrobić płatki ryżowe na mleku? Uwierzcie, że nie ma prostszego przepisu. Po prostu do rondelka wsyp płatki i wlej mleko. Doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut. Przelej do miseczki. Podawaj z owocami. Sami widzicie, że to danie jest nie tylko dobre, ale i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.
Ryż biały to zboże uprawiane w gorącym klimacie na całym świecie. Sadzi się je na podmokłych terenach, tak by około 5 - 10 cm rośliny znajdowało się w wodzie przez cały czas.
Ryż to jedno z popularniejszych produktów zbożowych na świecie. Nic dziwnego, ponieważ jest ono bardzo bogate w witaminy z grupy B. Znaleźć w nim można również magnez i żelazo. Przede wszystkim jest to dobre źródło węglowodanów. Oprócz standardowego ryżu basmati „na obiad” spożywać go można również w formie kleiku lub popularnego w krajach azjatyckich makaronu ryżowego.
Płatki ryżowe powstają poprzez moczenie ziaren ryżu. Powinno to trwać około 24 godziny. Następnie suszy się mokre ziarna przez około 2 godziny i na koniec rozgniata na płasko. Tak przygotowane płatki hermetycznie zapakowane mogą być przechowywane przez 8 miesięcy.
Płatki ryżowe na mleku przygotowuje się szczególnie dla dzieci, ale są polecane również po operacjach, czy podczas wymiotów. Powstający podczas gotowania „klej” jest bardzo łatwostrawny, a dodatkowo łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Ryż i każdy produkt powstający z ryżu nie zawiera glutenu. Jednak kupując taki produkt, warto zwrócić uwagę czy podczas pakowania lub na taśmie produkcyjnej nie zaistniało ryzyko zanieczyszczenia glutenem. Firmy zajmujące się żywnością są zobowiązane umieszczać takie informacje na opakowaniu.
Alergeny w płatkach ryżowych na mleku
Lista alergenów dla płatków ryżowych na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze płatków ryżowych na mleku
Wraz z ryżem dostarczamy do organizmu witaminy z grupy B oraz magnez i żelazo.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.