Platano maduro frito

Opublikowano: 26.11.2021 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Platano maduro frito podane na białym talerzu.
Platano maduro frito
Platano maduro frito to tradycyjne danie kuchni karaibskiej i kubańskiej. Smażone plantany są spożywane w Ameryce Południowej o każdej porze dnia i nocy.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
222 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Plantan 3 duże sztuki (600 g)
  • Miód (100 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na platano maduro frito krok po kroku

Plantany obierz ze skórki i pokrój pod skosem w plastry.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż plantany, aż zrobią się rumiane.

Posyp je pokruszonym twarogiem i polej miodem.

Jak oceniasz przepis na platano maduro frito
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat platano maduro frito

Platano maduro frito to tradycyjne danie kuchni kubańskiej i karaibskiej. Smażone plantany są bardzo popularnym daniem samym w sobie a także dodatkiem do wielu dań. W zależności od stopnia dojrzałości plantana wykorzystuje się go do różnych dań. Dojrzałe plantany są słodkie więc nie nadają się jako dodatek do słonego dania, ani do przygotowania ich z dodatkiem słonych przypraw. Przepis na platano maduro frito jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze takie jak: plantan, olej rzepakowy, twaróg tłusty, miód, sok z cytryny.

Jak zrobić platano maduro frito? Plantany obierz ze skórki i pokrój pod skosem w plastry. Na patelni rozgrzej olej i usmaż plantany, aż zrobią się rumiane. Posyp je pokruszonym twarogiem i polej miodem. Możesz to zrobić na patelni wtedy twaróg i miód lekko się rozpuszczą lub na talerzu, jeśli wolisz danie na zimno.

Plantan to warzywny banan. Prawie nie różnią się wyglądem, dlatego spotykając je w sklepach często mylimy je z bananami. Plantany są bardzo popularne w Ameryce Południowej. Plantany w zależności od stopnia dojrzałości mają różne zastosowania. Zielone plantany najlepiej nadają się do smażenia w oleju. Żółte lekko dojrzałe można dodać jako składnik skrobiowy do ciast lub placków. Natomiast najbardziej dojrzałe plantany mające ciemny kolor mogą służyć jako baza do deserów i lodów. Platany nadają daniom kremowej konsystencji. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit, a także pomaga usuwać nadmierną ilość cholesterolu z naszej krwi. Błonnik pokarmowy dodatkowo zapobiega zaparciom, a niektóre jego frakcje są pożywką dla naszej flory jelitowej. Plantany są ponadto doskonałym źródłem potasu, żelaza oraz witaminy C. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą, zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, działa bakteriobójczo i chroni nas przed przeziębieniem.

Podsumowując platano maduro frito to danie doskonałe na słodkie śniadanie lub deser. Zawiera ono bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz białko zwierzęce i wapń zawarty w twarogu. Możesz dodać do dania także prażone migdały lub pistacje.

Alergeny w platano maduro frito

Lista alergenów dla platano maduro frito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze platano maduro frito

na 100g gotowej potrawy

Platano maduro frito to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie. Danie zawiera dużo błonnika oraz sporą ilość białka zwierzęcego. Jest doskonałym źródłem żelaza i substancji bakteriobójczych zawartych w miodzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
222.09
222.09
Białko (g)
3.93
3.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.75
28.75
Węglowodany przyswajalne (g)
27.53
27.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.37
10.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
8.48
8.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.01
6.01
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.47
2.47
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
100.73
100.73
Potas (mg)
274.45
274.45
Wapń (mg)
28.91
28.91
Żelazo (mg)
0.45
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny platano maduro frito 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania platano maduro frito

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Plantan
600 g
3 duże sztuki
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Koszt składników
43.00