Przepis na platano a puñetazo krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Plantany obierz ze skórki i pokrój w plastry grubości 2-3 cm.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż plantany.

Zdejmij je z patelni, dopraw solą, papryką słodką i zmiażdż nożem.

Na patelnię dolej olej dodaj ząbek czosnku przekrojony na pół i usmaż plantany aż zrobią się rumiane.

Platano a puñetazo podane w drewnianej miseczce.
Platano a puñetazo
Koszt przygotowania dania
0.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
75 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
52

Platano a puñetazo - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o platano a puñetazo

Platano a puñetazo to tradycyjny dodatek do wielu różnych dań w kuchni Kubańskiej czy Karaibskiej. Plantany smażone na oleju można podawać na słono lub na słodko. Przepis na platano a puñetazo jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: plantan, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, czosnek.

Jak zrobić platano a puñetazo? Plantany obierz ze skórki i pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż plantany. Zdejmij je z patelni, dopraw solą, papryką słodką i zmiażdż nożem. Na patelnię dolej olej dodaj ząbek czosnku przekrojony na pół i usmaż plantany aż zrobią się rumiane. Najlepiej nadają się do tego niedojrzałe zielone plantany.

Plantan to warzywny banan. Prawie nie różnią się wyglądem, dlatego spotykając je w sklepach często mylimy je z bananami. Plantany są bardzo popularne w Ameryce Południowej. Plantany w zależności od stopnia dojrzałości mają różne zastosowania. Zielone plantany najlepiej nadają się do smażenia w oleju. Żółte lekko dojrzałe można dodać jako składnik skrobiowy do ciast lub placków. Natomiast najbardziej dojrzałe plantany mające ciemny kolor mogą służyć jako baza do deserów i lodów. Platany nadają daniom kremowej konsystencji. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit, a także pomaga usuwać nadmierną ilość cholesterolu z naszej krwi. Błonnik pokarmowy dodatkowo zapobiega zaparciom, a niektóre jego frakcje są pożywką dla naszej flory jelitowej. Plantany są ponadto doskonałym źródłem potasu, żelaza oraz witaminy C. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą, zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, działa bakteriobójczo i chroni nas przed przeziębieniem.

Podsumowując smażone plantany to doskonały chrupiący dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Plantany można także przygotować na słodko z dodatkiem cukru lub miodu. Można do nich dodać także odrobiny alkoholu i poczekać aż wytworzy pyszny sos z cukrem.

Wartości odżywcze platano a puñetazo

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w platano a puñetazo

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcze nasycone
1.17 g
0.58 g
Tłuszcze nienasycone
15.50 g
7.75 g
Szacunkowy indeks glikemiczny platano a puñetazo 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w platano a puñetazo

Lista alergenów dla platano a puñetazo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na platano a puñetazo

Cena przygotowania platano a puñetazo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Plantan
500 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jak oceniasz przepis na platano a puñetazo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób