Placuszki z truskawkami
- Jogurt naturalny 2% (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (170 g)
- Truskawki (200 g)
Przepis na placuszki z truskawkami krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Do miski wybij jajka, dodaj jogurt, olej, cukier, mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptę soli.
Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry.
Na dobrze rozgrzanej patelni smaż małe placuszki z zachowaniem odstępów. Placki smaż na małej mocy palnika przez około 2 minuty.
Na każdy placek nałóż kilka plastrów truskawek, przewróć je na drogą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Gotowe placki podawaj na ciepło. Możesz posypać je cukrem pudrem.
-
Tarta z truskawkami
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Placki na maślance
-
Ryż z truskawkami
-
Koktajl z truskawek
-
Pancakes fit
-
Placki z truskawkami
-
Brownie z truskawkami
-
Naleśniki z truskawkami
-
Bułeczki z truskawkami
-
Deser z kaszy manny
-
Owsianka z truskawkami
-
Racuchy z truskawkami
-
Omlet z truskawkami
-
Smoothie truskawkowe
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Śniadanie z truskawkami
Więcej informacji na temat placuszków z truskawkami
Placuszki z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Jogurtowe placuszki z truskawkami możesz podać także jako przekąskę lub deser. Do przygotowania placuszków można wykorzystać świeże lub mrożone truskawki. Prosty przepis na placuszki z truskawkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, jajka, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, truskawki, sól, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić placuszki z truskawkami? Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Do miski wybij jajka, dodaj jogurt, olej, cukier, mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptę soli. Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż małe placuszki z zachowaniem odstępów. Placki smaż na małej mocy palnika przez około 2 minuty. Na każdy placek nałóż kilka plastrów truskawek, przewróć je na drogą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Gotowe placki podawaj na ciepło. Możesz posypać je cukrem pudrem.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Przeciwutleniacze wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując najlepsze placuszki z truskawkami to świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub deser dla dzieci i dorosłych. Placuszki możesz podać z dodatkiem herbaty lub kakao. Poza sezonem dojrzewania truskawek do przygotowania placuszków możesz wykorzystać truskawki mrożone. Produkty niezbędne do przygotowania placków dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w placuszkach z truskawkami
Lista alergenów dla placuszków z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na placuszki z truskawkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze placuszków z truskawkami
Placuszki z truskawkami propozycja na smaczny śniadanie. Truskawki stanowią doskonałe źródło witaminy C, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania posiłków.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.