Placuszki z ricotty

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z ricotty i dodatki
Placuszki z ricotty
Placuszki z ricotty to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Placuszki podać można także na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
673 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Cukier (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Serek ricotta (300 g)
  • Maliny (300 g)
  • Miód (50 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na placuszki z ricotty krok po kroku

Do miski wbij jajka i wsyp cukier.

Ubij do powstania białej puszystej masy.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj ricottę i zmiksuj.

Wsyp maliny i wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placuszki na złoty kolor.

Podawaj na dużym talerzu polane miodem.

Jak oceniasz przepis na placuszki z ricotty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placuszków z ricotty

Placuszki z ricotty to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki można przygotować na słodko lub słono. Wytrawne placuszki podać można z dodatkiem past warzywnych i jajecznych. Przepis na placuszki z ricotty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placuszków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, jajka, ricotta, maliny, miód, olej rzepakowy.

Jak zrobić placuszki z ricotty? Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj ricottę i zmiksuj. Wsyp maliny i wymieszaj dokładnie składniki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placuszki na złoty kolor. Podawaj na dużym talerzu polane miodem.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Ricotta to włoskiego pochodzenia serek serwatkowy. Jest serem niepasteryzowanym z drugiego gotowania serwatki po przygotowaniu twarogu. Ricotta zawiera 20-30% tłuszczu. Ma delikatny smak i kremową konsystencję. Ricotta wykorzystywana jest do przygotowywania ciast, deserów oraz jako dodatek do dań wytrawnych. Ricotta jest jednym z najmniej kalorycznych serów.

Podsumowując: smaczne placuszki to łatwe danie idealne na pyszne śniadanie. Placki podać można także z bananami lub borówkami. Dobrym dodatkiem do placków jest także domowa konfitura. Najlepsze placki przygotujesz bez większego problemu. Prosty przepis możesz wykorzystać także na deser. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień.

Alergeny w placuszkach z ricotty

Lista alergenów dla placuszków z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta

Wartości odżywcze placuszków z ricotty

na 100g gotowej potrawy

Placuszki z ricotty to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Placuszki są dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D. Zamiast mąki pszennej możesz dodać do nich mąkę razową, będą zawierały więcej błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
224.61
673.82
Białko (g)
7.91
23.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
34.88
104.63
Węglowodany przyswajalne (g)
33.61
100.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
3.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.40
19.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
8.38
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
10.81
Cholesterol (mg)
87.00
261.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
56.58
169.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.07
15.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.63
166.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.82
5.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.77
158.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.54
25.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
52.85
158.56
Potas (mg)
260.91
782.73
Wapń (mg)
115.49
346.46
Fosfor (mg)
194.57
583.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.00
60.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.05
6.14
Cynk (mg)
0.74
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z ricotty 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z ricotty

Koszt składników
70.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Serek ricotta
300 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
70.10