Placuszki z patisona
- Patison (700 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Cebula (100 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (45 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na placuszki z patisona krok po kroku
Patisony umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąp z cebulą.
Do warzywa wbij jajko i dodaj skrobię. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przypraw solą, pieprzem i ziołami.
Na patelni rozgrzej oliwę i uformuj łyżką dość spore placki. Smaż je do przyrumienienia z obu stron.
Więcej informacji na temat placuszków z patisona
Placuszki z patisona to naprawdę pyszna opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Patison wspaniale smakuje podany w smażone formie, zwłaszcza z czosnkowym sosem. To świetna opcja dla każdego, kto kocha wyjątkowe i ciekawe przepisy. Przygotowanie tego dania zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest wspaniały.
Przepis na placuszki z patisona jest niezwykle prosty, wystarczy kilka chwil, by stworzyć to danie, które jest naprawdę wyjątkowe. Przyda się do niego dobrej jakości patelnia, jednak dla osób, które oczekują bardziej fit wersji, można je również upiec w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, smaczne, a także bardziej lekkostrawne. To danie, które sprawdzi się równie na lekki obiad, ale także na sycącą kolację. Zawiera sporo błonnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z patisona, które będą smaczne, a przy okazji również niezbyt skomplikowane to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Robi się je na bazie patisona, warzywa, które nie jest zbyt popularne w Polsce. Jednak warto włączyć je do codziennego menu, gdyż ma naprawdę mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. To wspaniałe źródło beta-karotenu, silnego antyoksydantu, który nie tylko chroni przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, ale także zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania z powodu nowotworu. To także wspaniałe źródło potasu, który wspiera zdrowie układu krwionośnego i właściwą pracę mięśni. Dostarcza również wapnia, co jest szczególnie ważne dla osób, które rezygnują z nabiału, a także magnez chroniący układ nerwowy. Ze względu na tak wiele licznych właściwości dobrze jest go włączyć do codziennej diety, a ten przepis stanowi wspaniały na to pomysł na ciekawą kolację. To naprawdę najlepsze placuszki, a ten prosty przepis pokazuje jak zrobić je, by były dobre dla zdrowia, smaczne, ale także szybkie i naprawdę łatwe. Choć wspaniale odnajdują się jako główny posiłek, to można z nich zrobić również dobry dodatek do mięsnych sosów. Patisony w takiej wersji na pewno skradną twoje serce.
Alergeny w placuszkach z patisona
Lista alergenów dla placuszków z patisona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placuszków z patisona
To zdrowa opcja pełna błonnika i witamin.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.