Przepis na placuszki z mąki gryczanej krok po kroku
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Sól 3 g 1/2 łyżeczki
- Mąka gryczana 140 g 1 szklanka
- Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
- Banan 260 g 2 mocno dojrzałe banany
- Mleko 2% 230 ml 1 szklanka
Banana przełóż do miski i rozgnieć.
Następnie wbij jajka, wlej mleko, dodaj sól i kilka kropel ekstraktu z wanilii. Całość wymieszaj.
Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dołącz do masy w misce. Delikatnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi lub szpatułki.
Dobrze rozgrzej patelnie. Nałóż niewielkie porcje tak, aby nie dotykały się nawzajem. Smaż ok. 2 min z każdej strony.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Placuszki z mąki gryczanej - cechy przepisu
Więcej o placuszkach z mąki gryczanej
Placuszki z mąki gryczanej nie są tak popularne, jak te z mąki pszennej, ale one również zasługują na uwagę, ponieważ są bardzo dobre. Ich smak będzie inny, ale za sprawą odpowiednich dodatków (zarówno w samej masie, jak i już na gotowych placuszkach), trudno będzie im się oprzeć.
Racuchy z mąki gryczanej przygotowuje się szybko. Składniki potrzebne do ich zrobienia bardzo często ma się w domu, więc można je przygotować dla niespodziewanych gości. Nadają na śniadanie, podwieczorek oraz kolację.
Pancakes z mąki gryczanej jak najbardziej można podawać na słodko. Nie trzeba ich słodzić, jeśli są z bananem, ponieważ ten mocno dojrzały owoc sam w sobie jest bardzo słodki. Do tych pancakes możesz dodać świeże owoce (truskawki, maliny, borówki amerykańskie, banany, kiwi), jogurt naturalny, konfiturę, orzechy w miodzie, sos do lodów (o smaku truskawkowym, czekoladowym lub karmelowym), lody, syrop (daktylowy, klonowy) albo cukier puder. Możliwości jest bardzo wiele.
Możesz je zrobić także z jabłkami i cynamonem. Wtedy jabłka warto zetrzeć na tarce, ale jeśli lubisz kawałki w pancakes, to możesz dodać owoce pokrojone w kosteczkę. Jeżeli interesuje cię wersja na słono, możesz zrezygnować z dodania do ciasta bananów. Wtedy można je jeść z dodatkiem twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Przepis możesz nieco zmodyfikować. Pancakes mogą być bez mleka, a za to z kefirem lub z maślanką. Zamiast mleka krowiego możesz zdecydować się na mleko sojowe lub migdałowe. Placuszki w wersji fit składają się z trzech składników. Do ich przygotowania potrzebne są: banany, jajka i mąka owsiana lub jaglana (albo płatki owsiane).
Pancakes z bananem i mąką gryczaną, podobnie jak i inne placuszki, muszą być smażone w odpowiedni sposób. Surowe ciasto należy nakładać na mocno rozgrzaną patelnie, ale w tym przypadku należy je smażyć nie na małym, ale na średnim ogniu. Jednak warto mieć na uwadze to, że zbyt duża moc kuchenki sprawi, że placuszki spieką się z zewnątrz, ale w środku będą dalej surowe. Pancakes można odwrócić tylko raz, bo inaczej zrobią się bardzo płaskie i twarde.
Wartości odżywcze placuszków z mąki gryczanej
Energia i białka
(185g)
Węglowodany w placuszkach z mąki gryczanej
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy w przepisie na placuszki z mąki gryczanej
(185g)
Składniki mineralne w przepisie na placuszki z mąki gryczanej
(185g)
-
mąka gryczana,
jajka,
banan,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placuszkach z mąki gryczanej
Lista alergenów dla placuszków z mąki gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%