Placuszki z mąki gryczanej

Opublikowano: 29.03.2021 r., 13:45 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z mąki gryczanej są piętrowo ułożone na szarym talerzyku. Dookoła nich ułożone są kawałki bananów.
Placuszki z mąki gryczanej
Placuszki z mąki gryczanej mogą być z bananem albo z jabłkiem. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź, jak zrobić pancakes z mąki gryczanej!
Przygotowanie 30 min
241 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Mąka gryczana 1 szklanka (140 g)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Banan 2 mocno dojrzałe banany (260 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (230 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, sitko, szpatułka

Przepis na placuszki z mąki gryczanej krok po kroku

Banana przełóż do miski i rozgnieć.

Następnie wbij jajka, wlej mleko, dodaj sól i kilka kropel ekstraktu z wanilii. Całość wymieszaj.

Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dołącz do masy w misce. Delikatnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi lub szpatułki.

Dobrze rozgrzej patelnie. Nałóż niewielkie porcje tak, aby nie dotykały się nawzajem. Smaż ok. 2 min z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na placuszki z mąki gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat placuszków z mąki gryczanej

Placuszki z mąki gryczanej nie są tak popularne, jak te z mąki pszennej, ale one również zasługują na uwagę, ponieważ są bardzo dobre. Ich smak będzie inny, ale za sprawą odpowiednich dodatków (zarówno w samej masie, jak i już na gotowych placuszkach), trudno będzie im się oprzeć.

Racuchy z mąki gryczanej przygotowuje się szybko. Składniki potrzebne do ich zrobienia bardzo często ma się w domu, więc można je przygotować dla niespodziewanych gości. Nadają na śniadanie, podwieczorek oraz kolację.

Pancakes z mąki gryczanej jak najbardziej można podawać na słodko. Nie trzeba ich słodzić, jeśli są z bananem, ponieważ ten mocno dojrzały owoc sam w sobie jest bardzo słodki. Do tych pancakes możesz dodać świeże owoce (truskawki, maliny, borówki amerykańskie, banany, kiwi), jogurt naturalny, konfiturę, orzechy w miodzie, sos do lodów (o smaku truskawkowym, czekoladowym lub karmelowym), lody, syrop (daktylowy, klonowy) albo cukier puder. Możliwości jest bardzo wiele.

Możesz je zrobić także z jabłkami i cynamonem. Wtedy jabłka warto zetrzeć na tarce, ale jeśli lubisz kawałki w pancakes, to możesz dodać owoce pokrojone w kosteczkę. Jeżeli interesuje cię wersja na słono, możesz zrezygnować z dodania do ciasta bananów. Wtedy można je jeść z dodatkiem twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

Przepis możesz nieco zmodyfikować. Pancakes mogą być bez mleka, a za to z kefirem lub z maślanką. Zamiast mleka krowiego możesz zdecydować się na mleko sojowe lub migdałowe. Placuszki w wersji fit składają się z trzech składników. Do ich przygotowania potrzebne są: banany, jajka i mąka owsiana lub jaglana (albo płatki owsiane).

Pancakes z bananem i mąką gryczaną, podobnie jak i inne placuszki, muszą być smażone w odpowiedni sposób. Surowe ciasto należy nakładać na mocno rozgrzaną patelnie, ale w tym przypadku należy je smażyć nie na małym, ale na średnim ogniu. Jednak warto mieć na uwadze to, że zbyt duża moc kuchenki sprawi, że placuszki spieką się z zewnątrz, ale w środku będą dalej surowe. Pancakes można odwrócić tylko raz, bo inaczej zrobią się bardzo płaskie i twarde.

Alergeny w placuszkach z mąki gryczanej

Lista alergenów dla placuszków z mąki gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze placuszków z mąki gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
130.73
241.86
Białko (g)
5.62
10.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
23.04
42.62
Węglowodany przyswajalne (g)
20.25
37.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.79
5.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
2.68
4.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.33
2.46
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
2.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
1.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.93
Cholesterol (mg)
57.24
105.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
50.16
92.80
Witamina B6 (mg)
0.28
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.56
Witamina C (mg)
3.12
5.78
Witamina D (µg (mcg))
0.63
1.17
Witamina E (mg)
0.26
0.48
Retinol (µg (mcg))
49.12
90.87
Tiamina (mg)
0.11
0.21
Ryboflawina (mg)
0.38
0.70
Niacyna (mg)
1.31
2.43
Foliany (µg (mcg))
25.22
46.66
Beta karoten (µg (mcg))
9.97
18.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
191.63
354.52
Potas (mg)
356.14
658.85
Wapń (mg)
79.76
147.55
Fosfor (mg)
168.47
311.67
Magnez (mg)
62.06
114.81
Żelazo (mg)
1.15
2.14
Cynk (mg)
0.96
1.78
Miedź (mg)
0.14
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z mąki gryczanej 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z mąki gryczanej

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Mąka gryczana
140 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
260 g
2 mocno dojrzałe banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.73
Za 260 g
Mleko 2%
230 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 ml
Koszt składników
22.50