Przepis na placuszki z mąki gryczanej krok po kroku

Składniki
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Sól 3 g 1/2 łyżeczki
  • Mąka gryczana 140 g 1 szklanka
  • Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
  • Banan 260 g 2 mocno dojrzałe banany
  • Mleko 2% 230 ml 1 szklanka
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, sitko, szpatułka

Banana przełóż do miski i rozgnieć.

Następnie wbij jajka, wlej mleko, dodaj sól i kilka kropel ekstraktu z wanilii. Całość wymieszaj.

Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dołącz do masy w misce. Delikatnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi lub szpatułki.

Dobrze rozgrzej patelnie. Nałóż niewielkie porcje tak, aby nie dotykały się nawzajem. Smaż ok. 2 min z każdej strony.

Placuszki z mąki gryczanej są piętrowo ułożone na szarym talerzyku. Dookoła nich ułożone są kawałki bananów.
Placuszki z mąki gryczanej
Koszt przygotowania dania
5.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
37

Placuszki z mąki gryczanej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placuszkach z mąki gryczanej

Placuszki z mąki gryczanej nie są tak popularne, jak te z mąki pszennej, ale one również zasługują na uwagę, ponieważ są bardzo dobre. Ich smak będzie inny, ale za sprawą odpowiednich dodatków (zarówno w samej masie, jak i już na gotowych placuszkach), trudno będzie im się oprzeć.

Racuchy z mąki gryczanej przygotowuje się szybko. Składniki potrzebne do ich zrobienia bardzo często ma się w domu, więc można je przygotować dla niespodziewanych gości. Nadają na śniadanie, podwieczorek oraz kolację.

Pancakes z mąki gryczanej jak najbardziej można podawać na słodko. Nie trzeba ich słodzić, jeśli są z bananem, ponieważ ten mocno dojrzały owoc sam w sobie jest bardzo słodki. Do tych pancakes możesz dodać świeże owoce (truskawki, maliny, borówki amerykańskie, banany, kiwi), jogurt naturalny, konfiturę, orzechy w miodzie, sos do lodów (o smaku truskawkowym, czekoladowym lub karmelowym), lody, syrop (daktylowy, klonowy) albo cukier puder. Możliwości jest bardzo wiele.

Możesz je zrobić także z jabłkami i cynamonem. Wtedy jabłka warto zetrzeć na tarce, ale jeśli lubisz kawałki w pancakes, to możesz dodać owoce pokrojone w kosteczkę. Jeżeli interesuje cię wersja na słono, możesz zrezygnować z dodania do ciasta bananów. Wtedy można je jeść z dodatkiem twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

Przepis możesz nieco zmodyfikować. Pancakes mogą być bez mleka, a za to z kefirem lub z maślanką. Zamiast mleka krowiego możesz zdecydować się na mleko sojowe lub migdałowe. Placuszki w wersji fit składają się z trzech składników. Do ich przygotowania potrzebne są: banany, jajka i mąka owsiana lub jaglana (albo płatki owsiane).

Pancakes z bananem i mąką gryczaną, podobnie jak i inne placuszki, muszą być smażone w odpowiedni sposób. Surowe ciasto należy nakładać na mocno rozgrzaną patelnie, ale w tym przypadku należy je smażyć nie na małym, ale na średnim ogniu. Jednak warto mieć na uwadze to, że zbyt duża moc kuchenki sprawi, że placuszki spieką się z zewnątrz, ale w środku będą dalej surowe. Pancakes można odwrócić tylko raz, bo inaczej zrobią się bardzo płaskie i twarde.

Wartości odżywcze placuszków z mąki gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (185g)
Energia (kalorie)
130.73 kcal
241.86 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
5.62 g
10.40 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w placuszkach z mąki gryczanej

Na 100g
Na porcję (185g)
Węglowodany
23.04 g
42.62 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.25 g
37.45 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (185g)
Tłuszcz
2.68 g
4.96 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.33 g
2.46 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.35 g
2.50 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.85 g
1.57 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
0.93 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placuszki z mąki gryczanej

Na 100g
Na porcję (185g)
Witamina B6
0.28 mg
0.53 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Foliany
25.22 µg (mcg)
46.66 µg (mcg)
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z mąki gryczanej

Na 100g
Na porcję (185g)
Sód
191.63 mg
354.52 mg
Potas
356.14 mg
658.85 mg
Wapń
79.76 mg
147.55 mg
Fosfor
168.47 mg
311.67 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Magnez
62.06 mg
114.81 mg
Cynk
0.96 mg
1.78 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z mąki gryczanej 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z mąki gryczanej

Lista alergenów dla placuszków z mąki gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. ekstrakt waniliowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania placuszków z mąki gryczanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Mąka gryczana
140 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
260 g
2 mocno dojrzałe banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.73
Za 260 g
Mleko 2%
230 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 ml
Liczba porcji:
Razem
22.50
Łączny koszt
5.79
Jak oceniasz przepis na placuszki z mąki gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób