Placuszki z kalafiora

Opublikowano: 22.10.2021 r., 9:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z kalafiora podane z sosem na białym, kwadratowym talerzu.
Placuszki z kalafiora
Placuszki z kalafiora to doskonała propozycja na pyszny obiad dla dzieci. Chrupiące placuszki są dobrym pomysłem na przemycenie warzyw do diety dzieci, które za nimi nie przepadają.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
409 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kalafior - 1 mała sztuka (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ser żółty (150 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Olej rzepakowy - 12 łyżek stołowych (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na placuszki z kalafiora krok po kroku

Najpierw musisz ugotować kalafior, pokrój go na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 7-9 minut.

Ugotowany kalafior wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzony kalafior posiekaj drobno.

W misce umieść jajka, ser starty na tarce, kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.

Rozgrzej olej rzepakowy i smaż placuszki, aż będą rumiane z dwóch stron.

Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi sosami.

Jak oceniasz przepis na placuszki z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat placuszków z kalafiora

Placuszki z kalafiora to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe dla dzieci. Kalafior bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania placków, spodu do dietetycznej pizzy oraz kotletów. Przepis na placuszki z kalafiora jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, jajka, ser żółty, mąka orkiszowa, czosnek, pietruszka, sól, pieprz i olej rzepakowy.

Jak zrobić placuszki z kalafiora? Najpierw musisz ugotować kalafior, pokrój go na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 7-9 minut. Wystudzony kalafior posiekaj drobno, w misce umieść jajka, zetrzyj ser, dodaj kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej rzepakowy i smaż placuszki aż będą rumiane z dwóch stron.

Kalafior jest warzywem z rodziny kapustnych. Jest bardzo powszechnie dostępny, można go kupić w każdym sklepie. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pomysł na zdrowe placki z kalafiora świetnie sprawdzi się na obiad. Prosty przepis na fit placuszki możesz także przygotować piekąc je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Szybkie i dobre placki możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pyszne placuszki możesz podawać same lub z dodatkiem sosów na bazie jogurtu lub śmietany. Mąkę orkiszową możesz zamienić na namoczone w wodzie płatki owsiane.

Alergeny w placuszkach z kalafiora

Lista alergenów dla placuszków z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Wartości odżywcze placuszków z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Placuszki z kalafiora to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Pyszne placuszki są także świetnym źródłem wapnia i innych składników mineralnych. Danie jest nisko kaloryczne i mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
204.88
409.76
Białko (g)
7.95
15.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
8.16
16.31
Węglowodany przyswajalne (g)
6.17
12.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
3.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.87
31.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.41
8.82
Tłuszcze nienasycone (g)
11.46
22.92
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.35
16.69
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.12
6.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.09
156.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
161.59
323.18
Potas (mg)
200.50
401.00
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
129.66
259.32
Żelazo (mg)
0.89
1.77
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z kalafiora 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z kalafiora

Koszt składników
33.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
1 mała sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka orkiszowa
70 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Olej rzepakowy
100 ml
12 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
33.20