Przepis na placuszki z kalafiora krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Najpierw musisz ugotować kalafior, pokrój go na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 7-9 minut.

Ugotowany kalafior wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzony kalafior posiekaj drobno.

W misce umieść jajka, ser starty na tarce, kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.

Rozgrzej olej rzepakowy i smaż placuszki, aż będą rumiane z dwóch stron.

Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi sosami.

Placuszki z kalafiora podane z sosem na białym, kwadratowym talerzu.
Placuszki z kalafiora
Koszt przygotowania dania
13.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Placuszki z kalafiora - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placuszkach z kalafiora

Placuszki z kalafiora to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe dla dzieci. Kalafior bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania placków, spodu do dietetycznej pizzy oraz kotletów. Przepis na placuszki z kalafiora jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, jajka, ser żółty, mąka orkiszowa, czosnek, pietruszka, sól, pieprz i olej rzepakowy.

Jak zrobić placuszki z kalafiora? Najpierw musisz ugotować kalafior, pokrój go na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 7-9 minut. Wystudzony kalafior posiekaj drobno, w misce umieść jajka, zetrzyj ser, dodaj kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej rzepakowy i smaż placuszki aż będą rumiane z dwóch stron.

Kalafior jest warzywem z rodziny kapustnych. Jest bardzo powszechnie dostępny, można go kupić w każdym sklepie. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pomysł na zdrowe placki z kalafiora świetnie sprawdzi się na obiad. Prosty przepis na fit placuszki możesz także przygotować piekąc je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Szybkie i dobre placki możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pyszne placuszki możesz podawać same lub z dodatkiem sosów na bazie jogurtu lub śmietany. Mąkę orkiszową możesz zamienić na namoczone w wodzie płatki owsiane.

Wartości odżywcze placuszków z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
204.88 kcal
409.76 kcal
Białko
7.95 g
15.91 g

Węglowodany w placuszkach z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
8.16 g
16.31 g
Węglowodany przyswajalne
6.17 g
12.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.99 g
3.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
15.87 g
31.74 g
Tłuszcze nasycone
4.29 g
8.59 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
11.46 g
22.92 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.35 g
16.69 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.12 g
6.23 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
78.09 mg
156.18 mg

Witaminy w przepisie na placuszki z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
161.59 mg
323.18 mg
Potas
200.50 mg
401.00 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
129.66 mg
259.32 mg
Żelazo
0.89 mg
1.77 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z kalafiora 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z kalafiora

Lista alergenów dla placuszków z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Cena przygotowania placuszków z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
1 mała sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka orkiszowa
70 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Olej rzepakowy
100 ml
12 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
33.20
Jak oceniasz przepis na placuszki z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób