Placuszki z kalafiora
- Kalafior - 1 mała sztuka (500 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ser żółty (150 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Mąka orkiszowa (70 g)
- Olej rzepakowy - 12 łyżek stołowych (100 ml)
Przepis na placuszki z kalafiora krok po kroku
Najpierw musisz ugotować kalafior, pokrój go na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 7-9 minut.
Ugotowany kalafior wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzony kalafior posiekaj drobno.
W misce umieść jajka, ser starty na tarce, kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
Rozgrzej olej rzepakowy i smaż placuszki, aż będą rumiane z dwóch stron.
Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi sosami.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat placuszków z kalafiora
Placuszki z kalafiora to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe dla dzieci. Kalafior bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania placków, spodu do dietetycznej pizzy oraz kotletów. Przepis na placuszki z kalafiora jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, jajka, ser żółty, mąka orkiszowa, czosnek, pietruszka, sól, pieprz i olej rzepakowy.
Jak zrobić placuszki z kalafiora? Najpierw musisz ugotować kalafior, pokrój go na mniejsze części, umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez 7-9 minut. Wystudzony kalafior posiekaj drobno, w misce umieść jajka, zetrzyj ser, dodaj kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej rzepakowy i smaż placuszki aż będą rumiane z dwóch stron.
Kalafior jest warzywem z rodziny kapustnych. Jest bardzo powszechnie dostępny, można go kupić w każdym sklepie. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując pomysł na zdrowe placki z kalafiora świetnie sprawdzi się na obiad. Prosty przepis na fit placuszki możesz także przygotować piekąc je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Szybkie i dobre placki możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pyszne placuszki możesz podawać same lub z dodatkiem sosów na bazie jogurtu lub śmietany. Mąkę orkiszową możesz zamienić na namoczone w wodzie płatki owsiane.
Alergeny w placuszkach z kalafiora
Lista alergenów dla placuszków z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
Wartości odżywcze placuszków z kalafiora
Placuszki z kalafiora to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Pyszne placuszki są także świetnym źródłem wapnia i innych składników mineralnych. Danie jest nisko kaloryczne i mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.