Placuszki z dyni dla dziecka
- Puree z dyni (200 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista (250 g)
- Cukier (30 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Cynamon (5 g)
- Jogurt skyr (200 g)
- Mleko 3,2% (150 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na placuszki z dyni dla dziecka krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj mleko, skyr i puree. Dopraw cukrem.
Całość dokładnie wymieszaj szpatułką.
Na patelni rozgrzej olej.
Łyżką wlewaj na patelnie małe porcje ciasta, formując z nich placuszki.
Smaż z każdej strony do zarumienienia.
Więcej informacji na temat placuszków z dyni dla dziecka
Placuszki z dyni dla dziecka to doskonały wybór dla wszystkich osób szukających ciekawej opcji na śniadanie dla maluchów. Są słodkie, puszyste i niezwykle ciekawe.
Przepis na placuszki z dyni dla dziecka będzie doskonałym pomysłem na posiłek na słodko. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta karotenu, który jest potężnym antyoksydantem. W dodatku w tym daniu sprawdzają się tak dobrze, że nie trzeba nikogo namawiać do jej zjadania. Placuszki najlepiej podawać z dodatkiem jogurtu, masła orzechowego i świeżych owoców.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z dyni dla dziecka, by były pyszne, szybkie i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Powstają z niego puszyste i słodkie placuszki dyniowe. . Przepis na placki z dyni na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci tylko podstawowe produkty spożywcze, które bez problemu z najdziesz w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście dynia. Te placki najlepiej jest zrobić ze świeżego warzywa, dlatego oczywiście idealnym momentem na ich przygotowanie będzie jesień, kiedy to warzywo jest łatwo dostępne na każdym straganie, czy w marketach.
Alergeny w placuszkach z dyni dla dziecka
Lista alergenów dla placuszków z dyni dla dziecka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- jogurt skyr
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placuszków z dyni dla dziecka
To bardzo zdrowe placuszki, mogą gościć w diecie na co dzień.
Energia i białka
(492g)
Węglowodany
(492g)
Tłuszcze
(492g)
Witaminy
(492g)
Składniki mineralne
(492g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.