Placuszki z cukinii w piekarniku
- Cukinia - 1 cukinia (350 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 3 łyżeczki (12 g)
- Mąka pszenna typ 750 - 4 łyżki (40 g)
- Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na placuszki z cukinni w piekarniku krok po kroku
W misce przygotuj ciasto do placuszków z mąki, jajka, mleka i szczypty soli.
Ciasto mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Umyj cukinie i zetrzyj ją w osobnej misce na tarce. Odsącz z niej wodę.
Koper posiekaj, cebulę pokrój w kostkę i razem z cukinią dodaj do miski z ciastem.
Wymieszaj i dopraw.
Na blaszce do pieczenia połóż papier i natłuść go olejem.
Uformuj na nim małe płaskie placuszki.
Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placuszków z cukinii w piekarniku
Pyszne dietetyczne placuszki z cukinii w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Placuszki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Placki z cukinii możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić placuszki z cukinii w piekarniku? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy przygotować ciasto z mąki, jajka, mleka i szczypty soli. Dokładnie je mieszamy do połączenia składników. Następnie umyj cukinię i w osobnej misce zetrzyj ją na tarce. Odciśnij z niej wodę i dodaj do ciasta. Koperek posiekaj i również wsyp go do miski z cukinią. To samo zrób z cebulą. Całość dopraw i dokładnie wymieszaj. Na blaszce od piekarnika połóż papier do pieczenia i natłuść go olejem. Uformuj na nim małe płaskie placuszki i piecz je piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na placuszki z cukinii w piekarniku nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składają się między innymi z cukinii, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cukinia jest przede wszystkim warzywem lekkostrawnym, które idealnie sprawdza się u osób z problemami gastrycznymi. Jest bogata w potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, żelazo, magnez oraz witaminy C, która poprawia naszą odporność, K oraz B, odpowiadającą za prawidłową prace układu nerwowego. Cukinia zalecana jest także dla osób z nadkwaśnością, ponieważ wpływa na prawidłową prace żołądka oraz ma działanie odkwaszające. Jest to jedno z pierwszych warzyw, które wprowadzane jest do diety małego dziecka.
Pieczone placuszki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzą się również jako danie na imprezę. Domowe i szybkie fit danie to również doskonała propozycja na kolacje. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w placuszkach z cukinii w piekarniku
Lista alergenów dla placuszków z cukinii w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze placuszków z cukinii w piekarniku
Placuszki mają podwyższony indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny zmienić mąkę na taką z niskim indeksem glikemicznym oraz mleko na chudsze.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.