Placuszki z cukinii w piekarniku

Opublikowano: 21.11.2021 r., 16:36 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii w piekarniku
Przepis na chrupiące placki z cukinii jest łatwy i szybki w wykonaniu. Są smaczne i aromatyczne. Sprawdzą się na obiad oraz kolację. Gwarantuję, że będą smakować każdemu!
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
39 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Cukinia - 1 cukinia (350 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 3 łyżeczki (12 g)
  • Mąka pszenna typ 750 - 4 łyżki (40 g)
  • Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na placuszki z cukinni w piekarniku krok po kroku

W misce przygotuj ciasto do placuszków z mąki, jajka, mleka i szczypty soli.

Ciasto mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Umyj cukinie i zetrzyj ją w osobnej misce na tarce. Odsącz z niej wodę.

Koper posiekaj, cebulę pokrój w kostkę i razem z cukinią dodaj do miski z ciastem.

Wymieszaj i dopraw.

Na blaszce do pieczenia połóż papier i natłuść go olejem.

Uformuj na nim małe płaskie placuszki.

Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na placuszki z cukinni w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat placuszków z cukinii w piekarniku

Pyszne dietetyczne placuszki z cukinii w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Placuszki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Placki z cukinii możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić placuszki z cukinii w piekarniku? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy przygotować ciasto z mąki, jajka, mleka i szczypty soli. Dokładnie je mieszamy do połączenia składników. Następnie umyj cukinię i w osobnej misce zetrzyj ją na tarce. Odciśnij z niej wodę i dodaj do ciasta. Koperek posiekaj i również wsyp go do miski z cukinią. To samo zrób z cebulą. Całość dopraw i dokładnie wymieszaj. Na blaszce od piekarnika połóż papier do pieczenia i natłuść go olejem. Uformuj na nim małe płaskie placuszki i piecz je piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na placuszki z cukinii w piekarniku nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składają się między innymi z cukinii, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cukinia jest przede wszystkim warzywem lekkostrawnym, które idealnie sprawdza się u osób z problemami gastrycznymi. Jest bogata w potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, żelazo, magnez oraz witaminy C, która poprawia naszą odporność, K oraz B, odpowiadającą za prawidłową prace układu nerwowego. Cukinia zalecana jest także dla osób z nadkwaśnością, ponieważ wpływa na prawidłową prace żołądka oraz ma działanie odkwaszające. Jest to jedno z pierwszych warzyw, które wprowadzane jest do diety małego dziecka.

Pieczone placuszki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzą się również jako danie na imprezę. Domowe i szybkie fit danie to również doskonała propozycja na kolacje. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w placuszkach z cukinii w piekarniku

Lista alergenów dla placuszków z cukinii w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze placuszków z cukinii w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Placuszki mają podwyższony indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny zmienić mąkę na taką z niskim indeksem glikemicznym oraz mleko na chudsze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
87.05
39.17
Białko (g)
3.03
1.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
8.61
3.87
Węglowodany przyswajalne (g)
7.54
3.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
4.67
2.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.88
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
1.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
1.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
0.54
Cholesterol (mg)
34.67
15.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
29.43
13.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.44
6.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.10
Witamina E (mg)
0.17
0.08
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.78
7.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.83
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.86
16.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
70.82
31.87
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
21.08
9.48
Potas (mg)
216.74
97.53
Wapń (mg)
27.70
12.46
Fosfor (mg)
56.59
25.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.52
7.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
0.38
Cynk (mg)
0.42
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z cukinii w piekarniku 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z cukinii w piekarniku

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
350 g
1 cukinia
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
12 g
3 łyżeczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 12 g
Mąka pszenna typ 750
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
28.00