Placuszki z cukinii dla dzieci

Opublikowano: 23.02.2022 r., 21:53 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z cukinii dla dzieci ułożone w wieże na białym talerzu
Placuszki z cukinii dla dzieci
Ten przepis na placuszki z cukinii dla dzieci na pewno Was zaskoczy. Te placuszki to świetny pomysł na obiad. Podane z ulubionym sosem na pewno zasmakują najmłodszym.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
116 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, curry
Sprzęt kuchenny
tarka, patelnia beztłuszczowa, miska

Przepis na placuszki z cukinii dla dzieci krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 15 minut.

W drugiej miseczce wymieszaj dokładnie jajka z mąką, dodaj pół łyżeczki curry i słodkiej papryki.

Dodaj cukinię i wymieszaj.

Rozgrzej patelnię beztłuszczową. Wykładaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron po około 2-3 minuty.

Jak oceniasz przepis na placuszki z cukinii dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat placuszków z cukinii dla dzieci

Ten przepis na placuszki z cukinii dla dzieci na pewno Was zaskoczy. Te placuszki to świetny pomysł na obiad. Podane z ulubionym sosem na pewno zasmakują najmłodszym.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić placuszki z cukinii dla dzieci to poznajcie to smaczne rozwiązanie, które proponujemy. Będą idealne na obiad, śniadanie lub kolacje. Mogą też być szybką przekąską, którą dzieci wezmą ze sobą do szkoły. Warto wzbogacać dietę dzieci w warzywne, zdrowe posiłki, dzięki czemu będą miały zapewnione wszystkie wartości odżywcze.

Te pyszne placuszki na pewno im zasmakują. Możecie wzbogacić to danie w sos na bazie jogurtu naturalnego lub surówkę ze świeżych warzyw.

Alergeny w placuszkach z cukinii dla dzieci

Lista alergenów dla placuszków z cukinii dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze placuszków z cukinii dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Cukinia jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
58.24
116.48
Białko (g)
4.49
8.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.14
8.29
Węglowodany przyswajalne (g)
3.43
6.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.76
5.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
2.46
Tłuszcze nienasycone (g)
1.53
3.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.20
0.39
Niacyna (mg)
0.50
1.00
Foliany (µg (mcg))
32.90
65.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.98
85.95
Potas (mg)
225.60
451.19
Wapń (mg)
26.55
53.10
Fosfor (mg)
81.95
163.90
Magnez (mg)
16.85
33.71
Żelazo (mg)
0.85
1.71
Cynk (mg)
0.59
1.18
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z cukinii dla dzieci 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z cukinii dla dzieci

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
11.00