Placuszki z cukinii bezglutenowe

Opublikowano: 01.11.2021 r., 15:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z cukinii bezglutenowe podane na talerzu z kleksem jogurtu naturalnego.
Placuszki z cukinii bezglutenowe
Placuszki z cukinii bezglutenowe to świetna opcja na smaczny posiłek, który będzie dobrym wyborem nie tylko dla osób z celiakią. Są smaczne, kolorowe i łatwe.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
355 kcal
Kcal w porcji
204 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia 2 szt (500 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa pół szklanki (70 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Szczypiorek 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placuszki z cukinii bezglutenowe krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Odstaw ją do miski na 10 minut następnie odciśnij nadmiar wody.

Do cukinii wsyp mąkę, drobno posiekany szczypiorek i wbij jajko.

Wlej pół szklanki wody i dopraw przyprawami.

Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią łyżką ciasto, formując nieduże placki.

Całość smaż po 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na placuszki z cukinii bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat placuszków z cukinii bezglutenowych

Placuszki z cukinii bezglutenowe to sposób na naprawdę smaczne danie, które dostarcza sporo witamin i składników mineralnych. Wolne jest za to od glutenu, co świetnie sprawdzi się zwłaszcza dla wszystkich osób, dla których jego eliminacja jest konieczna ze względu na stan zdrowia. Te placki choć bezglutenowe, wciąż są naprawdę smaczne, więc posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Przepis na bezglutenowe placuszki z cukinii jest niezwykle prosty, dzięki czemu świetnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy. Całość choć bardzo prosta, smakuje niezwykle wspaniale. Dodatkowym ich atutem jest również pozytywny wpływ na zdrowie. Te placki w większości składają się z warzyw, dlatego będą naprawdę super sposobem na zwiększenie ich udziału w diecie w bardzo łatwy sposób. W dodatku są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Główną rolę gra w nich cukinia. To warzywo, które jest bardzo łatwo dostępne w Polsce, dlatego warto z tego korzystać do woli. Jest też niezwykle zdrowa. Ma niski indeks glikemiczny, choć zawiera niezbyt dużo błonnika, to ze względu na małą zawartość węglowodanów. Dlatego to warzywo sprawdza się nawet na diecie keto. Jest też niskokaloryczne, więc będzie idealną propozycją dla osób na diecie bezglutenowej. To świetnie źródło wielu witamin, w tym witaminy A, C, E, czy K. Dostarcza także kwasu foliowego, który jest niezbędny do zachowania prawidłowo działającego układu nerwowego. W tym przepisie została ona połączona z bezglutenową mąką owsiana, która również jest wartościowym produktem. Warto postawić na opcję pełnoziarnistą, która zawiera więcej witamin, a także sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na układ trawienny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z cukinii bezglutenowe, które będą smaczne, ale równocześnie nie rozpadną się podczas smażenia na patelni, to ta receptura będzie dobrą inspiracją. Całość jest naprawdę bardzo prosta. Świetnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza taki w wersji wege. To również dobry pomysł na ekspresową, lecz sycącą kolację. Te szybkie i łatwe placuszki są również niezwykle pyszne, a także zdrowe, co jest ich największym atutem.

Alergeny w placuszkach z cukinii bezglutenowych

Lista alergenów dla placuszków z cukinii bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placuszków z cukinii bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(204g)
Energia (kcal)
174.38
355.73
Białko (g)
3.83
7.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(204g)
Węglowodany (g)
7.79
15.90
Węglowodany przyswajalne (g)
6.50
13.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
2.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(204g)
Tłuszcz (g)
14.40
29.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
3.62
Tłuszcze nienasycone (g)
12.62
25.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.74
17.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.88
7.91
Cholesterol (mg)
49.60
101.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(204g)
Witamina A (µg (mcg))
39.28
80.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.02
28.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.54
Witamina E (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.33
43.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.25
59.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
215.09
438.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(204g)
Sód (mg)
25.56
52.14
Potas (mg)
224.21
457.38
Wapń (mg)
26.85
54.77
Fosfor (mg)
90.95
185.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.02
55.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
1.80
Cynk (mg)
0.67
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z cukinii bezglutenowych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z cukinii bezglutenowych

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
2 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
70 g
pół szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 70 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
30.00