Placuszki z cukinii bezglutenowe
- Cukinia - 2 szt (500 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - pół szklanki (70 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Szczypiorek - 1 pęczek (45 g)
Przepis na placuszki z cukinii bezglutenowe krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Odstaw ją do miski na 10 minut następnie odciśnij nadmiar wody.
Do cukinii wsyp mąkę, drobno posiekany szczypiorek i wbij jajko.
Wlej pół szklanki wody i dopraw przyprawami.
Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią łyżką ciasto, formując nieduże placki.
Całość smaż po 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placuszków z cukinii bezglutenowych
Placuszki z cukinii bezglutenowe to sposób na naprawdę smaczne danie, które dostarcza sporo witamin i składników mineralnych. Wolne jest za to od glutenu, co świetnie sprawdzi się zwłaszcza dla wszystkich osób, dla których jego eliminacja jest konieczna ze względu na stan zdrowia. Te placki choć bezglutenowe, wciąż są naprawdę smaczne, więc posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Przepis na bezglutenowe placuszki z cukinii jest niezwykle prosty, dzięki czemu świetnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy. Całość choć bardzo prosta, smakuje niezwykle wspaniale. Dodatkowym ich atutem jest również pozytywny wpływ na zdrowie. Te placki w większości składają się z warzyw, dlatego będą naprawdę super sposobem na zwiększenie ich udziału w diecie w bardzo łatwy sposób. W dodatku są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Główną rolę gra w nich cukinia. To warzywo, które jest bardzo łatwo dostępne w Polsce, dlatego warto z tego korzystać do woli. Jest też niezwykle zdrowa. Ma niski indeks glikemiczny, choć zawiera niezbyt dużo błonnika, to ze względu na małą zawartość węglowodanów. Dlatego to warzywo sprawdza się nawet na diecie keto. Jest też niskokaloryczne, więc będzie idealną propozycją dla osób na diecie bezglutenowej. To świetnie źródło wielu witamin, w tym witaminy A, C, E, czy K. Dostarcza także kwasu foliowego, który jest niezbędny do zachowania prawidłowo działającego układu nerwowego. W tym przepisie została ona połączona z bezglutenową mąką owsiana, która również jest wartościowym produktem. Warto postawić na opcję pełnoziarnistą, która zawiera więcej witamin, a także sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na układ trawienny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z cukinii bezglutenowe, które będą smaczne, ale równocześnie nie rozpadną się podczas smażenia na patelni, to ta receptura będzie dobrą inspiracją. Całość jest naprawdę bardzo prosta. Świetnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza taki w wersji wege. To również dobry pomysł na ekspresową, lecz sycącą kolację. Te szybkie i łatwe placuszki są również niezwykle pyszne, a także zdrowe, co jest ich największym atutem.
Alergeny w placuszkach z cukinii bezglutenowych
Lista alergenów dla placuszków z cukinii bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placuszków z cukinii bezglutenowych
To bardzo zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.
Energia i białka
(204g)
Węglowodany
(204g)
Tłuszcze
(204g)
Witaminy
(204g)
Składniki mineralne
(204g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
proszek do pieczenia) wciąż są surowe. Nie rozumiem jak można wystawiać taki "bubel ".