Placuszki serowe

Opublikowano: 28.09.2022 r., 16:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste placuszki z twarogu
Placuszki serowe
Placuszki serowe to pyszne i delikatne danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i tradycją. Ten prosty, a jednocześnie niezwykle smakowity przysmak ma swoje korzenie w polskiej kuchni, gdzie od wieków przygotowywany był na różne okazje – od codziennych śniadań po uroczyste rodzinne spotkania. Wykonywane z twarogu, jajek i odrobiny mąki, placuszki serowe są świetnym połączeniem lekkiej konsystencji i bogatego smaku. Choć każdy region Polski może się pochwalić nieco inną wersją tego dania, jedno jest pewne: placuszki serowe to wyjątkowa potrawa, która na stałe wpisała się w kulinarne dziedzictwo naszego kraju. Zapraszam do odkrycia przepisu, który pozwoli Wam cieszyć się tym smakiem w swoich własnych kuchennych czterech ścianach.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Blendowanie 30 min
283 kcal
Kcal w porcji
223 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański

Przepis na placuszki serowe

Przepis na pyszne placuszki serowe z jabłkami

Placuszki serowe to propozycja, która zdobędzie serca nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Idealnie nadają się na śniadanie, deser czy nawet słodki podwieczorek. Są również świetnym pomysłem, gdy planujesz zdrowy posiłek na podróż czy do pracy. W dodatku ten przepis jest prosty do wykonania, a wszystkie składniki są łatwo dostępne.

Do przygotowania placuszków serowych będziesz potrzebować tylko kilka podstawowych składników: 250 g sera twarogowego półtłustego, jedno jajko, 40 g mąki orkiszowej, 15 g syropu z agawy oraz 85 g jabłka. Dodatkowo dodaj 1/3 łyżeczki cynamonu i proszku do pieczenia.

Jak zrobić placuszki serowe krok po kroku

Na początku nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowuję blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Aby placuszki nie przywierały, lekko smaruję papier olejem.

Następnie sięgam po blender i zblenduję wszystkie składniki oprócz jabłka - ser twarogowy, jajko, mąkę, syrop z agawy, cynamon oraz proszek do pieczenia. Miksuję, aż masa stanie się jednolita i gładka. To gwarantuje, że placuszki będą miały idealną konsystencję.

Kolejnym krokiem jest obranie jabłka i starcie go na tarce na dużych oczkach. Dodaję jabłko do przygotowanej masy serowej i dokładnie mieszam. Jabłko doda placuszkom nie tylko wilgotności, ale i słodkiego, świeżego smaku, co jest szczególnie ważne, gdy placuszki są przygotowywane na słodko.

Na przygotowanej blaszce wykładam po jednej łyżce masy na każdy placuszek, formując łącznie dziewięć placuszków. Upewniam się, że są odpowiednio rozmieszczone, aby mogły równomiernie się upiec.

Piekarnik już powinien być nagrzany. Wkładam więc blaszkę do piekarnika i piekę placuszki przez 30 minut. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od piekarnika, więc warto obserwować placuszki po około 25 minutach, aby upewnić się, że się nie przypalają.

Idealny deser czy sycące śniadanie?

Placuszki serowe, które właśnie upiekłam, są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny (IG 35), co sprawia, że są dobrą propozycją dla osób dbających o dietę. Są również źródłem białka, tłuszczu oraz węglowodanów, dzięki czemu stanowią pełnowartościowy posiłek. Jednym z ich największych atutów jest to, że są sycące i bogate w błonnik, co wspiera zdrowie jelit.

Placuszki serowe polecam serwować na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzą się jako lunch, obiad, kolacja lub deser. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi mogą być ulubionym daniem dzieci, które pokocha ich delikatność i smak jabłka z nutą cynamonu.

Przepis ten jest wyjątkowo uniwersalny. Placuszki można podawać zaraz po upieczeniu, ale równie dobrze smakują na zimno, co sprawia, że są doskonałym wyborem do spakowania na podróż lub do pracy. Dla tych, którzy przestrzegają różnych diet, to także świetna propozycja – placuszki są odpowiednie dla osób na diecie wegetariańskiej, laktoowowegetariańskiej, a także diecie o niskim indeksie glikemicznym czy fit.

Podsumowując, placuszki serowe to przepis, który z pewnością warto wypróbować. Są łatwe do zrobienia, zdrowe, sycące i doskonale smakują na słodko. Dzieci je uwielbiają, a dorośli docenią ich wartości odżywcze. Często goszczą w mojej kuchni, gdy potrzebuję szybkiego i smacznego posiłku. Smacznego!

Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka orkiszowa (40 g)
  • Syrop z agawy (15 g)
  • Jabłko (85 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na placuszki serowe krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszce ułóż papier i posmaruj lekko olejem.

Zblenduj na gładką masę ser, jajko, mąkę, syrop z agawy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Obierz jabłko i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Wymieszaj jabłko z masą serową.

Na blaszce wykładaj po łyżce masy i zrób 9 placuszków.

Piecz placuszki przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na placuszki serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat placuszków serowych

Idealne dla dzieci i tych, co są na diecie – fit placuszki serowe z jabłkiem z piekarnika są pyszne, szybkie i proste. Dobre na słodki posiłek, na przykład na śniadanie. Możesz je podać nawet najmłodszym. Są bez cukru, z najlepszymi składnikami. To zdrowy przepis na deser, który jest zbilansowany i wartościowy, dlatego przepis na placuszki serowe to super pomysł na śniadanie nie tylko dla dziecka. Można wziąć je ze sobą na wynos, na przykład do pracy lub na studia. Zobacz, jak zrobić placuszki serowe z jabłkami.

Desery na diecie są jak najbardziej wskazane, zwłaszcza gdy są fit. Placuszki serowe to małe, pieczone w piekarniku placuszki z jabłkami i cynamonem. Jest to zdrowy deser, który ma bardzo dobre składniki. Znajdziesz w nich białko, węglowodany i tłuszcz. To odpowiedni posiłek, jeżeli chcesz zdrowo jeść. To dobry przepis, by w śniadaniu było dużo wartości odżywczych. W dodatku te placki są pyszne i można jeść je na każdy sposób. Jeżeli lubisz posiłki na słodko, taka propozycja to naprawdę dobry pomysł. Bez problemu można wziąć je do lunch-boxa. Po schłodzeniu będą równie smaczne.

Takie fit placuszki serowe z piekarnika na słodko warto zrobić dla dzieci do szkoły. Będą idealne na śniadanie pomiędzy lekcjami. Jak zrobić placuszki serowe z jabłkami? Zacznij od nagrzania piekarnika i wyłożenia papieru na blaszkę do pieczenia. Papier warto natłuścić. Świetnie sprawdzi się olej w sprayu, ponieważ rozprowadza tłuszcz równomiernie. Jajko, ser, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę dokładnie zblenduj. Potem obierz jabłko, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Masę wymieszaj z jabłkiem. Na blaszkę wyłóż 9 placuszków w odstępach – po jednej łyżce na placka. Przepis na placuszki serowe należy piec przez pół godziny z termoobiegiem (180 st. C).

Jak zrobisz placuszki serowe, możesz dodać do nich co chcesz. Jogurt naturalny, dżem, świeże owoce, orzechy, masło orzechowe… Placuszki serowe są tak dobre, że pysznie smakują także same, bez dodatków. Dobre na ZIMNO i na ciepło.

W przepisie na placuszki serowe użyto syropu z agawy. Jeżeli go nie masz, dobrym zamiennikiem jest syrop klonowy lub syrop daktylowy. Jako kolejne propozycje posłodzenia zalicza się erytrytol, stewię albo ksylitol. Warto jednak wstrzymać się z ich podawaniem dzieciom, przynajmniej do ukończenia roku życia (ze względu na możliwość wystąpienia biegunki). Można też nie dodawać słodzidła do masy, a dopiero po upieczeniu placuszki polać miodem. Miodu nie należy poddawać wysokiej temperaturze.

Alergeny w placuszkach serowych

Lista alergenów dla placuszków serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placuszków serowych

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bardzo zdrowy. Zawiera wszystkie makroskładniki. Dobre źródło białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Są sycące, ponieważ zawierają także błonnik. Są dobre także dla najmłodszych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(223g)
Energia (kcal)
127.06
283.34
Białko (g)
9.34
20.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(223g)
Węglowodany (g)
13.75
30.67
Węglowodany przyswajalne (g)
12.09
26.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
3.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcz (g)
3.79
8.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.59
5.77
Tłuszcze nienasycone (g)
1.20
2.68
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.53
123.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(223g)
Witamina A (µg (mcg))
41.40
92.33
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.78
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.68
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.47
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.00
89.20
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.13
31.52
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.69
32.75
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(223g)
Sód (mg)
195.03
434.93
Potas (mg)
94.72
211.22
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.70
128.66
Fosfor (mg)
115.74
258.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.97
15.53
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
1.30
Cynk (mg)
0.39
0.87
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków serowych 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków serowych

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka orkiszowa
40 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 40 g
Syrop z agawy
15 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Jabłko
85 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 85 g
Koszt składników
28.50