Placuszki dyniowe
- Dynia (200 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier wanilinowy (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na placuszki dyniowe krok po kroku
Obraną dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Dodaj jogurt, jajka oraz cukier waniliowy. Dokładnie całość wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Teraz powoli wsypuj mąkę do miski z dynią i krótko mieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i wlej na patelnie, formując okrągłe placuszki z dwóch łyżek ciasta.
Smaż z obu stron przez około 3 minuty, aż ładnie się zarumienią.
Więcej informacji na temat placuszków dyniowcyh
Placuszki dyniowe to smaczne i szybkie danie. Podaje się je na słodko z cukrem pudrem lub powidłami, przez co to pyszne danie również dla dzieci.
Przepis na placuszki dyniowe wykonasz w kilka chwil. To szybkie i łatwe danie jest dziecinnie proste do wykonania. Będzie więc świetnym daniem dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu.
Na samym początku przygotujcie dynię. Obierzcie ją i usuńcie nasiona. Następnie należy ją zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ważne by dynia była bardzo dobrze rozdrobniona. Do dyni dodajcie teraz cukier i jajka. Dokładnie całość wymieszajcie. W drugiej misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz powoli wsypcie mąkę do mokrych składników. Ciasto na placuszki nie musi być bardzo dokładnie wymieszane. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane placuszki podajcie na słodko z dodatkiem np. dżemu malinowego lub powidłem śliwkowych.
W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić placuszki dyniowe. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje świetny pomysł na obiad. To danie będzie szczególnie dobre jesienią, gdy dojrzewają dynie.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w placuszkach dyniowcyh
Lista alergenów dla placuszków dyniowcyh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placuszków dyniowcyh
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.