Placuszki dyniowe

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki dyniowe na talerzu ułożone w wieżyczkę
Placuszki dyniowe
Placuszki dyniowe to smaczne i szybkie danie. Podaje się je na słodko z cukrem pudrem lub powidłami, przez co to pyszne danie również dla dzieci.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
580 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Dynia (200 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier wanilinowy (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki (7 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, duża miska, rózga

Przepis na placuszki dyniowe krok po kroku

Obraną dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Dodaj jogurt, jajka oraz cukier waniliowy. Dokładnie całość wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Teraz powoli wsypuj mąkę do miski z dynią i krótko mieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i wlej na patelnie, formując okrągłe placuszki z dwóch łyżek ciasta.

Smaż z obu stron przez około 3 minuty, aż ładnie się zarumienią.

Jak oceniasz przepis na placuszki dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat placuszków dyniowcyh

Placuszki dyniowe to smaczne i szybkie danie. Podaje się je na słodko z cukrem pudrem lub powidłami, przez co to pyszne danie również dla dzieci.

Przepis na placuszki dyniowe wykonasz w kilka chwil. To szybkie i łatwe danie jest dziecinnie proste do wykonania. Będzie więc świetnym daniem dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu.

Na samym początku przygotujcie dynię. Obierzcie ją i usuńcie nasiona. Następnie należy ją zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ważne by dynia była bardzo dobrze rozdrobniona. Do dyni dodajcie teraz cukier i jajka. Dokładnie całość wymieszajcie. W drugiej misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz powoli wsypcie mąkę do mokrych składników. Ciasto na placuszki nie musi być bardzo dokładnie wymieszane. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane placuszki podajcie na słodko z dodatkiem np. dżemu malinowego lub powidłem śliwkowych.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić placuszki dyniowe. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje świetny pomysł na obiad. To danie będzie szczególnie dobre jesienią, gdy dojrzewają dynie.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Alergeny w placuszkach dyniowcyh

Lista alergenów dla placuszków dyniowcyh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placuszków dyniowcyh

na 100g gotowej potrawy

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
200.32
580.92
Białko (g)
7.11
20.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
26.89
77.97
Węglowodany przyswajalne (g)
26.70
77.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
7.36
21.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
4.91
Tłuszcze nienasycone (g)
5.67
16.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.00
11.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
4.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.26
189.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
5.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.10
145.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
32.85
95.28
Potas (mg)
293.83
852.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
85.38
247.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
172.51
500.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.44
47.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.98
5.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.66
1.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków dyniowcyh 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków dyniowcyh

Koszt składników
31.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Jogurt grecki pełnotłusty
100 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier wanilinowy
30 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
31.40