Przepis na placuszki dyniowe krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, duża miska, rózga

Obraną dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Dodaj jogurt, jajka oraz cukier waniliowy. Dokładnie całość wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Teraz powoli wsypuj mąkę do miski z dynią i krótko mieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i wlej na patelnie, formując okrągłe placuszki z dwóch łyżek ciasta.

Smaż z obu stron przez około 3 minuty, aż ładnie się zarumienią.

Placuszki dyniowe na talerzu ułożone w wieżyczkę
Placuszki dyniowe
Koszt przygotowania dania
4.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
531 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Placuszki dyniowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placuszkach dyniowcyh

Placuszki dyniowe to smaczne i szybkie danie. Podaje się je na słodko z cukrem pudrem lub powidłami, przez co to pyszne danie również dla dzieci.

Przepis na placuszki dyniowe wykonasz w kilka chwil. To szybkie i łatwe danie jest dziecinnie proste do wykonania. Będzie więc świetnym daniem dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu.

Na samym początku przygotujcie dynię. Obierzcie ją i usuńcie nasiona. Następnie należy ją zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ważne by dynia była bardzo dobrze rozdrobniona. Do dyni dodajcie teraz cukier i jajka. Dokładnie całość wymieszajcie. W drugiej misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz powoli wsypcie mąkę do mokrych składników. Ciasto na placuszki nie musi być bardzo dokładnie wymieszane. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane placuszki podajcie na słodko z dodatkiem np. dżemu malinowego lub powidłem śliwkowych.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić placuszki dyniowe. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje świetny pomysł na obiad. To danie będzie szczególnie dobre jesienią, gdy dojrzewają dynie.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Wartości odżywcze placuszków dyniowcyh

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
183.41 kcal
531.89 kcal
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Białko
5.94 g
17.24 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Węglowodany w placuszkach dyniowcyh

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
24.92 g
72.28 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
24.74 g
71.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
6.88 g
19.96 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.45 g
4.20 g
Tłuszcze nienasycone
5.43 g
15.76 g

Składniki mineralne w przepisie na placuszki dyniowe

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
26.95 mg
78.17 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Potas
275.81 mg
799.84 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
69.43 mg
201.35 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.98 mg
5.75 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków dyniowcyh 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach dyniowcyh

Lista alergenów dla placuszków dyniowcyh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

W przepisie na placuszki dyniowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania placuszków dyniowcyh

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Jogurt grecki pełnotłusty
100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier wanilinowy
30 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jak oceniasz przepis na placuszki dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób