Placuszki dyniowe
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Dynia, jogurt grecki i jajka - to trio, które tworzy bazę na smakowite placuszki dyniowe. Dodaj do tego aromatyczny cukier wanilinowy oraz coś stabilizującego, czyli mąkę pszenną i proszek do pieczenia, a całość smaż na oleju rzepakowym. Prosty przepis, który zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem.
Składniki dla 3 porcji:
- Dynia - 200 g
- Jogurt grecki pełnotłusty - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier wanilinowy - 30 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Proszek do pieczenia - 7 g (1,5 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Obraną dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dodaj jogurt, jajka oraz cukier waniliowy. Dokładnie całość wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Teraz powoli wsypuj mąkę do miski z dynią i krótko mieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i wlej na patelnie, formując okrągłe placuszki z dwóch łyżek ciasta.
- Smaż z obu stron przez około 3 minuty, aż ładnie się zarumienią.
Komentarz dietetyka
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk