Placuszki dla niemowlaka
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Jajko (1 szt.)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1/2 opakowania (90 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
Przepis na placuszki dla niemowlaka krok po kroku
Jajko wbij do miski, wymieszaj z jogurtem.
Następnie połącz z mąką i proszkiem do pieczenia.
Banan rozgnieć widelcem i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Więcej informacji na temat placuszków dla niemowlaka
Jeśli nie masz pomysłu na posiłek dla dzieci lub nie wiesz, jak powinno się rozszerzać dietę niemowlaka, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na placuszki dla niemowlaka.
Te zdrowe i delikatne placuszki powstaną z dosłownie kilku składników.
Przygotuj mąkę, jajko, banan, odrobinę proszku do pieczenia, jogurt i olej.
Zatem, jak zrobić placuszki dla niemowlaka?
Jajko wbij do miski, wymieszaj z jogurtem. Następnie połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Banan rozgnieć widelcem i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Po kilku chwilach nasz placuszki są dobre, koniecznie przygotuj je w domu i przekonaj się jakie są smaczne.
Mój sprawdzony przepis to również idealna przekąska dla starszych dzieci.
Głównym składnikiem tych placuszków są dojrzałe banany, które nadają potrawie naturalną słodycz i intensywny aromat. Kombinacja bananów z jajkami tworzy elastyczne ciasto, a dodatek mąki pszennej lub owsianej nadaje mu odpowiednią konsystencję.
Podczas smażenia na patelni, placuszki nabierają złocistego koloru, a ich powierzchnia staje się chrupiąca, podczas gdy wewnętrzna część pozostaje miękka i puszysta. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że placuszki nabierają lekkości, podobnie jak baloniki, gotowane na patelni w magiczny sposób.
Dodatkowo możesz dodać cynamon, który doskonale komponuje się z naturalnym słodem bananów. Opcjonalnie, można dodać łyżkę miodu lub syropu klonowego, aby uzyskać dodatkowy poziom słodyczy i aromatu.
Podawane na ciepło, placuszki bananowe dla niemowlaka stanowią nie tylko smaczne danie, ale także prawdziwe doznanie kulinarnego komfortu. Mogą być podane jako sycące śniadanie, zwłaszcza w towarzystwie ulubionych owoców lub jogurtu. Doskonale sprawdzają się także jako lekka przekąska w ciągu dnia, zapewniając energię i walory odżywcze.
Alergeny w placuszkach dla niemowlaka
Lista alergenów dla placuszków dla niemowlaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placuszków dla niemowlaka
Placuszki powinny stanowić rozszerzenie diety w 7-8 miesiącu życia dziecka.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.