Placuszki białkowe
- Jajko (1 szt.)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
- Ser twarogowy chudy (125 g)
- Budyń (proszek) - bez dodatku cukru (15 g)
- Odżywka białkowa (15 g)
- Erytrytol (15 g)
Przepis na placuszki białkowe krok po kroku
Białko oddziel od żółtka.
Ubij białko na sztywną pianę z odrobiną soli.
Zblenduj ser, jogurt, żółtko, odżywkę, erytrytol oraz budyń.
Do zblendowanych składników dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj łyżką.
Rozgrzej patelnię.
Wylewaj po łyżce masy na patelnię i smaż placuszki na złoty kolor.
-
Placuszki twarogowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Małdrzyki
-
Placuszki serowe
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placuszki z borówkami
-
Placuszki z serka waniliowego
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Placki twarogowe BLW
-
Placki z serkiem waniliowym
-
Placki z danio
-
Placki bananowo-twarogowe
-
Placki twarogowe
Więcej informacji na temat placuszków białkowych
Te dietetyczne placuszki białkowe są genialnym pomysłem na śniadanie fit. Proteinowe, bez mąki oraz cukru – dobre na śniadanie zdrowe i zarazem pyszne. Przepis na placuszki białkowe na pewno zaciekawi każdego, kto potrzebuje posiłków bogatych w białko. Dodatkowo proteinowy placuszek białkowy nada się dla osób, które nie mogą pożywać glutenu. Z tym prostym przepisem unikniesz dodania cukru, więc te dietetyczne placuszki białkowe to odpowiedni pomysł na zdrowe danie. Zobacz, jak zrobić placuszki białkowe, pyszne i fit zarazem.
Placuszki białkowe to prosty przepis na proteinowe danie idealne na śniadania. Mogą one być dobrym przepisem na słodki deser, który będzie świetnie zaspokajał ochotę na słodkie. Przepis na placuszki białkowe jest zdrowy, nie zawiera dodanego cukru białego ani mąki. Składa się z sera białego, odżywki białkowej, jogurtu naturalnego, proszku budyniowego, erytrytolu oraz jajka. Jak zrobisz placuszki białkowe, dodaj do nich takie produkty jak: masło orzechowe, orzechy, nasiona lub ziarna, owoce, dżemy. Są smaczne nawet jedzone bez żadnych dodatków.
Jeśli dietetyczny posiłek kojarzy Ci się z daniem niedobrym, musisz poznać ten pomysł na fit placuszki białkowe. Ten prosty przepis jest pyszny i jednocześnie proteinowy. Jak zrobić placuszki białkowe bez mąki? Przygotuj sobie odżywkę białkową. Ona znakomicie sprawdzi się w roli mąki. Na początku zacznij od oddzielenia białka od żółtka. Ubij białko ze szczyptą soli, aż będzie sztywne. Za pomocą blendera zblenduj ser, jogurt, żółtko, odżywkę, budyń i erytrytol. Dobre jest zblendowanie tych składników na jednolitą masę bez grudek. Jeżeli nie posiadasz blendera, możesz po prostu rozdrobić najpierw ser widelcem, a następnie dodać go do reszty składników. Do zblendowanych produktów dodaj ubite wcześniej białko i bardzo delikatnie wymieszaj masę łyżką. Nagrzej dobrze patelnię. Nakładaj po 1 łyżce masy i smaż, aż placki zmienią kolor na złoty. Placuszki białkowe podawaj, jak lubisz.
*Do przepisu na placuszki białkowe wybierz taki smak odżywki, który najbardziej Ci odpowiada. Może to być klasyczny smak waniliowy, ale także bardziej wyszukane. Każdy smak będzie pasował. Jednocześnie, smak odżywki wpływa na smak placuszków.
*Przyda się dobra patelnia, która nie jest uszkodzona. Jest to priorytet, jeżeli chodzi o smażenie placuszków. Zniszczona patelnia zwiększy ryzyko uszkodzenia placuszków. Jeżeli jest konieczność, do smażenia placków dodaj olej lub masło. Zapobiegną one przyleganiu placuszków, a dodatkowo polepszą smak.
Alergeny w placuszkach białkowych
Lista alergenów dla placuszków białkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Ser twarogowy chudy
- odżywka białkowa
Wartości odżywcze placuszków białkowych
W przepisie nie ma mąki. Jest to więc przepis bezglutenowy. Placuszki zawierają wysoką ilość białka i nie mają dodanego cukru stołowego. Jest to propozycja na zdrowy i dietetyczny posiłek.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.