Placuszki bananowe z płatkami owsianymi

Opublikowano: 14.03.2022 r., 19:19 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe placuszki bananowe śniadanie
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Placuszki bananowe to doskonały pomysł na zdrowy posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
57 kcal
Kcal w porcji
28 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Płatki owsiane (60 g)
  • Banan - 2 banany (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 lyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi krok po kroku

Banana obieramy i rozdrabniamy go widelcem na miazgę.

Do osobnej miski wsypujemy płatki owsiane oraz dodajemy jajka. Składniki mieszamy do połączenia się.

Do płatków dodajemy rozdrobnione banany i ponowie całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat placuszków bananowych z płatkami owsianymi

Pyszne placuszki bananowe z płatkami owsianymi to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Poczęstunek z płatków owsianych z dodatkiem bananów jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze placuszki zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placuszki bananowe z płatkami owsianymi? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku banana obieramy i rozdrabniamy go widelcem na miazgę. Do osobnej miski wsypujemy płatki owsiane oraz dodajemy jajka. Składniki mieszamy do połączenia się. Do płatków dodajemy rozdrobnione banany i ponowie całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron.

Sprawdzony przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z banana, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc to przede wszystkim doskonałe źródło potasu, które odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, E, K i witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłową pracę układu nerwowego oraz wapń, który wpływa na układ kostny czy fosfor. Zawierają również pektyny, które uczestniczą w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto są bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!

Placuszki na słodko odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w placuszkach bananowych z płatkami owsianymi

Lista alergenów dla placuszków bananowych z płatkami owsianymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placuszków bananowych z płatkami owsianymi

na 100g gotowej potrawy

Placuszki posiadają niski IG, przez co możemy wprowadzić je na co dzień do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(28g)
Energia (kcal)
205.35
57.50
Białko (g)
6.87
1.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(28g)
Węglowodany (g)
22.24
6.23
Węglowodany przyswajalne (g)
19.31
5.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.93
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(28g)
Tłuszcz (g)
10.26
2.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
8.07
2.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.43
1.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.64
0.74
Cholesterol (mg)
120.35
33.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(28g)
Witamina A (µg (mcg))
53.09
14.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.84
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.65
0.18
Witamina E (mg)
0.38
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
51.76
14.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.47
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.68
8.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.47
3.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(28g)
Sód (mg)
47.44
13.28
Potas (mg)
266.47
74.61
Wapń (mg)
29.50
8.26
Fosfor (mg)
146.12
40.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.15
11.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
0.40
Cynk (mg)
1.13
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków bananowych z płatkami owsianymi 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków bananowych z płatkami owsianymi

Koszt składników
17.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
60 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Banan
150 g
2 banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 lyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
17.60