Placuszki bananowe fit
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1/2 szklanki (55 g)
- Banan - 2 mocno dojrzałe banany (260 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Mleko 1,5% - 3 łyżki (30 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na placuszki bananowe fit krok po kroku
Do miski wbij jajko i roztrzep je. Następnie dolej mleko i delikatnie wymieszaj.
Banany obierz ze skórki i zmiażdż za pomocą widelca. Dodaj je do mieszanki i całość dobrze wymieszaj.
Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej ją. Następnie nałóż małą porcję masy. Placuszki smaż ok. 1-2 min z każdej strony.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placuszków bananowych fit
Placuszki bananowe fit są nie tylko zdrowe, ale też proste i szybkie do wykonania, więc sprawdzą się też dla zabieganych osób. Nadają się nie tylko na śniadanie, ale też na kolację, choć zazwyczaj podaje je się rano. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Możesz je przygotować również dla niespodziewanych gości, ponieważ składniki na nie bardzo często ma się w domu na co dzień.
Jak zrobić placki bananowe? Wystarczy połączyć wszystkie składniki. Jeżeli wcześniej zmiksujesz banany, masa będzie bardziej jednolita, ale te owoce mogą być też rozgniecione widelcem. Najlepiej zdecydować się na te już mocno dojrzałe banany.
Warto wiedzieć, że placuszki z banana bardzo łatwo można przypiec. Smażą się szybko, dlatego należy nad nimi czuwać. Zazwyczaj jest to kwestia tylko 1-2 min na średniej mocy. Jeżeli wrzucisz masę na bananowe placuszki na bardzo mocno rozgrzaną patelnię, to zbyt szybko się spieką i wtedy nie osiągniesz najlepszego efektu.
Śniadaniowe placuszki z banana i jajka z dodatkiem mąki owsianej (pełnoziarnistej) i mleka nie potrzebują już cukru, ponieważ mocno dojrzałe banany są bardzo słodkie. Jeżeli lubisz cynamon, możesz go dodać do masy. Ciekawym dodatkiem byłby też ekstraktu z wanilii (lub jakiś inny).
Zamiast mąki owsianej pełnoziarnistej możesz użyć mąki jaglanej, ale placuszki bananowe fit można zrobić też bez niej. Najprostszy przepis na dietetyczne placki zawiera trzy składniki: płatki owsiane, banany i jajka. Przy tym sposobie na placuszki również wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, ale trzeba je jeszcze zblendować, a potem odstawić na chwilę i ponownie zmiksować.
Te placki określane są też jako naleśniki bananowe fit lub nawet racuchy. Są niezwykle smaczne i wręcz nie można się im oprzeć. Można je podawać z odrobiną miodu lub z ulubioną konfiturą. Dzieci bardzo chętnie zjadają je z dodatkiem cukru pudru. Te placuszki bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami, np. truskawkami i bananem, ale mogą to być też maliny, borówki amerykańskie i czerwona porzeczka.
Alergeny w placuszkach bananowych fit
Lista alergenów dla placuszków bananowych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze placuszków bananowych fit
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.