Placki ziemniaczane ze śmietaną

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane ze śmietaną podane w niebieskiej miseczce.
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Placki ziemniaczane ze śmietaną są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniała opcja na szybki posiłek, który syci na długo.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
246 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
  • Jajko (40 szt.)
  • Śmietana 18% (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, duża miska, patelnia beztłuszczowa

Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.

Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także sól.

Masę wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i uformuj na niej łyżką masę. Całość podsmaż do uzyskania złotego koloru.

Placki podawaj z śmietaną.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych ze śmietaną

Placki ziemniaczane ze śmietaną są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniała opcja na szybki posiłek, który syci na długo. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią.

Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną stanowią wspaniałą opcją na obiad. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane ze śmietaną, które będą pyszne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Całość robi się z tartych ziemniaków, które stają się niezwykle chrupiące po usmażeniu. Całość można zarówno usmażyć, jak i upiec. Zmiana obróbki termicznej ma podwójną korzyść. Po pierwsze, do przygotowania nie dodaje się tłuszczu, są więc mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Po drugie, podczas smażenia powstają substancje, które w nadmiarze mogą być groźne dla organizmu, a nawet potencjalnie rakotwórcze. Całe niebezpieczeństwo zostaje jednak ograniczone, gdyż packi robi się beztłuszczowo w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, zdrowsze i ładniej się prezentują. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej. Dzięki dodatkowi śmietany mają niższy indeks glikemiczny, a nieco więcej białka.

Alergeny w plackach ziemniaczanych ze śmietaną

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
132.72
246.87
Białko (g)
10.06
18.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
5.00
9.30
Węglowodany przyswajalne (g)
4.52
8.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
7.76
14.43
Tłuszcze nasycone (g)
3.38
6.29
Tłuszcze nienasycone (g)
4.38
8.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.90
5.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
2.75
Cholesterol (mg)
283.35
527.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A (µg (mcg))
124.59
231.73
Witamina B6 (mg)
0.20
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
1.26
Witamina C (mg)
4.13
7.67
Witamina D (µg (mcg))
1.51
2.82
Witamina E (mg)
0.81
1.51
Retinol (µg (mcg))
124.50
231.57
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.36
0.67
Niacyna (mg)
0.31
0.58
Foliany (µg (mcg))
39.07
72.67
Beta karoten (µg (mcg))
0.90
1.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
110.10
204.80
Potas (mg)
204.34
380.07
Wapń (mg)
48.23
89.71
Fosfor (mg)
165.26
307.38
Magnez (mg)
14.67
27.29
Żelazo (mg)
1.51
2.80
Cynk (mg)
1.05
1.96
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych ze śmietaną 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych ze śmietaną

Koszt składników
52.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Jajko
40 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 7
40.00
Za 40 szt.
Śmietana 18%
80 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 80 g
Koszt składników
52.20