Placki ziemniaczane z twarogiem

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane z twarogiem
Placki ziemniaczane z twarogiem
Placki ziemniaczane z twarogiem to jedna z mniej znanych wersji tego pysznego dania. Warto po nie sięgnąć, gdy już znudziły Ci się te w tradycyjnej wersji.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser twarogowy chudy (150 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, praska do ziemniaków

Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.

Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także sól oraz pieprz. Wsyp czosnek (1/2 łyżeczki) i zioła (2 łyżeczki).

Ser przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników.

Pietruszkę posiekaj i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. W połowie możesz obrócić placki, tak by ładnie się zarumieniły z obu stron.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczane z twarogiem

Placki ziemniaczane z twarogiem to jedna z mniej znanych wersji tego pysznego dania. Warto po nie sięgnąć, gdy już znudziły Ci się te w tradycyjnej wersji.

Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i tradycyjnych polskich dań. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem, by były pyszne, a przy okazji dobre również dla początkujących osób, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To smaczne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Dodatek twarogu do placków sprawia, że mają one mniejszy indeks glikemiczny, ponadto są lepiej zbilansowanym daniem. Twaróg dostarcza bowiem sporo białka. Najlepiej wybierać opcję o niskiej zawartości tłuszczu, gdyż nie jest to składnik, który powinien gościć w menu zbyt często. To wspaniała opcja na szybki posiłek, który syci na długo. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią. Całość robi się z tartych ziemniaków, które stają się niezwykle chrupiące po usmażeniu. Całość można zarówno usmażyć, jak i upiec. Zmiana obróbki termicznej ma podwójną korzyść. Po pierwsze, do przygotowania nie dodaje się tłuszczu, są więc mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Po drugie, podczas smażenia powstają substancje, które w nadmiarze mogą być groźne dla organizmu, a nawet potencjalnie rakotwórcze. Całe niebezpieczeństwo zostaje jednak ograniczone, gdyż packi robi się beztłuszczowo w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, zdrowsze i ładniej się prezentują. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z twarogiem

Lista alergenów dla placków ziemniaczane z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy

Wartości odżywcze placków ziemniaczane z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak dobrze podawać ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
96.06
0.00
Białko (g)
5.97
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
13.01
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
11.54
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
2.27
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.99
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.28
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.00
Cholesterol (mg)
79.84
0.00
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
48.27
0.00
Witamina B6 (mg)
0.24
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.00
Witamina C (mg)
15.52
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.00
Witamina E (mg)
0.24
0.00
Retinol (µg (mcg))
35.95
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.00
Ryboflawina (mg)
0.15
0.00
Niacyna (mg)
0.78
0.00
Foliany (µg (mcg))
25.68
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
148.83
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
96.39
0.00
Potas (mg)
331.59
0.00
Wapń (mg)
33.60
0.00
Fosfor (mg)
101.27
0.00
Magnez (mg)
19.82
0.00
Żelazo (mg)
1.09
0.00
Cynk (mg)
0.55
0.00
Miedź (mg)
0.09
0.00
Mangan (mg)
0.10
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczane z twarogiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczane z twarogiem

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser twarogowy chudy
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
19.50