Placki ziemniaczane z twarogiem
- Ziemniaki późne (600 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser twarogowy chudy (150 g)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem krok po kroku
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.
Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także sól oraz pieprz. Wsyp czosnek (1/2 łyżeczki) i zioła (2 łyżeczki).
Ser przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników.
Pietruszkę posiekaj i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. W połowie możesz obrócić placki, tak by ładnie się zarumieniły z obu stron.
-
Placuszki twarogowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Małdrzyki
-
Placuszki serowe
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placuszki z borówkami
-
Placuszki z serka waniliowego
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Placki twarogowe BLW
-
Placki z serkiem waniliowym
-
Placki z danio
-
Placuszki białkowe
-
Placki twarogowe
Więcej informacji na temat placków ziemniaczane z twarogiem
Placki ziemniaczane z twarogiem to jedna z mniej znanych wersji tego pysznego dania. Warto po nie sięgnąć, gdy już znudziły Ci się te w tradycyjnej wersji.
Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i tradycyjnych polskich dań. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem, by były pyszne, a przy okazji dobre również dla początkujących osób, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To smaczne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Dodatek twarogu do placków sprawia, że mają one mniejszy indeks glikemiczny, ponadto są lepiej zbilansowanym daniem. Twaróg dostarcza bowiem sporo białka. Najlepiej wybierać opcję o niskiej zawartości tłuszczu, gdyż nie jest to składnik, który powinien gościć w menu zbyt często. To wspaniała opcja na szybki posiłek, który syci na długo. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią. Całość robi się z tartych ziemniaków, które stają się niezwykle chrupiące po usmażeniu. Całość można zarówno usmażyć, jak i upiec. Zmiana obróbki termicznej ma podwójną korzyść. Po pierwsze, do przygotowania nie dodaje się tłuszczu, są więc mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Po drugie, podczas smażenia powstają substancje, które w nadmiarze mogą być groźne dla organizmu, a nawet potencjalnie rakotwórcze. Całe niebezpieczeństwo zostaje jednak ograniczone, gdyż packi robi się beztłuszczowo w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, zdrowsze i ładniej się prezentują. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z twarogiem
Lista alergenów dla placków ziemniaczane z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
Wartości odżywcze placków ziemniaczane z twarogiem
To opcja zdrowa, jednak dobrze podawać ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.