Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Opublikowano: 21.09.2021 r., 14:11 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz poznać.
Przygotowanie 40 min
544 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (750 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Pieczarki (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (75 g)
  • Serek topiony śmietankowy (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, duża miska, metalowe sito

Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj.

Na dużej misce umieść sito i zetrzyj na nie ziemniaki na puree. Odciśnij ziemniaki z nadmiaru soków.

Zdejmij sitko z miski i olej wodę, a skrobię na dnie pozostaw. Dodaj ziemniaki, jajko, mąkę oraz bardzo drobno posiekaną cebulę (100 g) i ząbek czosnku.

Rozgrzej na patelni olej (40 g) i smaż placki na złoty kolor.

Sos: na 10 g oleju usmaż resztę cebuli i czosnku drobno posiekane. Dodaj pieczarki pokrojone w pól plasterki. Jak warzywa się zarumienią dodaj serek topiony, śmietankę, sól oraz pieprz i zagotuj całość aż serek się rozpuści i sos lekko zgęstnieje.

Podawaj placki z sosem na gorąco.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz poznać. Przepis na sos pieczarkowy jest banalny. Opiera się na śmietance oraz… serku topionym. To dzięki serkowi sos pieczarkowy jest wspaniale kremowy. Zrobienie placków ziemniaczanych jest również łatwe, a także nie wymaga wielu produktów. Jest to propozycja na obiad, który z pewnością Cię nasyci i będzie pysznie smakował. Te danie smakuje najlepiej na gorąco.

Potrawa jaką są placki ziemniaczane są pospolitym daniem, które zna każdy. Dodając jednak do nich pyszny, kremowy i aksamitny sos pieczarkowy danie całkowicie się odmienia. Potrawa wymaga chwili na zrobienie, ale jest warta zrobienia. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to doskonały wybór.

Placki ziemniaczane należy odpowiednio smażyć, by były chrupiące. Przede wszystkim nie powinno się podczas smażenia przykrywać patelni przykrywką. Również smażenie na bardzo małej mocy palnika nie sprzyja chrupkości. Poleca się nakładać masę ziemniaczaną tylko i wyłącznie na bardzo rozgrzany olej. Przez to placki ziemniaczane nie będą nasiąknięte tak bardzo tłuszczem. Można każdego placka ziemniaczanego układać na ręczniku papierowym, by dodatkowo usunąć nadmiar tłuszczu.

Potrawa ma wysoki indeks glikemiczny, przez to wpływa na gwałtowny wyrzut glukozy o krwioobiegu. Potrawa nie zawiera dużej ilości błonnika. Ponadto składa się głównie z węglowodanów i tłuszczu, z czego jeśli chodzi o tłuszcz to są to kwasy tłuszczowe nasycone. Można obniżyć ilość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kaloryczność potrawy zmieniając serek topiony i śmietankę na jogurt naturalny. Dodam, że jedzenie serka topionego od czasu do czasu nie jest złe, ale jeśli szukasz lepszych sposobów na lżejsze potrawy zawsze jest jakaś alternatywa. Dodając jogurt naturalny rób to w momencie, gdy warzywa są gotowe i po wyłączeniu palnika. Nie powinno się gotować sosu z jogurtem, ponieważ jest duże ryzyko jego zważenia i powstania nieładnych grudek.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • serek topiony śmietankowy

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. Ma wysoki indeks glikemiczny. Zawiera sporo węglowodanów i tłuszczu a mało białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
121.04
544.68
Białko (g)
2.67
12.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
12.44
55.99
Węglowodany przyswajalne (g)
10.90
49.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
6.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
6.98
31.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.90
13.05
Tłuszcze nienasycone (g)
4.08
18.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
13.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
5.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.63
83.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina B6 (mg)
0.21
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.10
4.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.59
74.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
26.64
119.86
Potas (mg)
306.05
1377.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.46
69.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
58.31
262.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.36
73.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
3.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

Koszt składników
33.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
750 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
75 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Serek topiony śmietankowy
50 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
1.46
Za 50 g
Koszt składników
33.80