Przepis na placki ziemniaczane z serem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj do ziemniaków.

Dodaj mąkę pszenną, sól, pieprz i pieprz ziołowy.

Wbij jajka i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Zetrzyj ser żółty na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki.

Na każdym placku ułóż trochę sera i smaż, aż się rozpuści.

Placki podawaj na dużym talerzu.

Placki ziemniaczane z serem podane na zielonym talerzyku.
Placki ziemniaczane z serem
Koszt przygotowania dania
20.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
930 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
78

Placki ziemniaczane z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach ziemniaczanych z serem

Placki ziemniaczane z serem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Placki z serem żółtym na wierzchu są idealnym połączeniem. Przepis na placki ziemniaczane z serem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, pieprz ziołowy, sól, pieprz, ser gouda, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki ziemniaczane z serem? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj do ziemniaków. Dodaj mąkę pszenną, sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wbij jajka i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Zetrzyj ser żółty na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki. Na każdym placku ułóż trochę sera i smaż, aż się rozpuści. Placki podawaj na dużym talerzu.

Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Powinniśmy zwracać uwagę na prawidłową jego podaż.

Podsumowując pyszne placki z serem żółtym to idealne danie obiadowe. Najlepsze placki przygotujesz z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Placki są doskonałe na obiad dla dzieci i dorosłych. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać maksymalnie kilka godzin. Zimne placki tracą swój smak i chrupkość.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
155.13 kcal
930.80 kcal
Białko
4.90 g
29.38 g

Węglowodany w plackach ziemniaczanych z serem

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
17.25 g
103.51 g
Węglowodany przyswajalne
15.72 g
94.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
9.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
7.53 g
45.17 g
Tłuszcze nasycone
2.01 g
12.05 g
Tłuszcze nienasycone
5.52 g
33.12 g
Tłuszcze jednonasycone
3.99 g
23.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.53 g
9.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
34.08 mg
204.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z serem

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina B6
0.23 mg
1.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
1.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.14 mg
6.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.81 µg (mcg)
154.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z serem

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
68.03 mg
408.16 mg
Potas
317.19 mg
1903.11 mg
Wapń
60.92 mg
365.51 mg
Fosfor
97.80 mg
586.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.05 mg
126.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.05 mg
6.30 mg
Cynk
0.63 mg
3.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z serem 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z serem

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania placków ziemniaczanych z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
35.40
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób