Placki ziemniaczane z serem
- Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (2000 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser gouda (200 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
Przepis na placki ziemniaczane z serem krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj do ziemniaków.
Dodaj mąkę pszenną, sól, pieprz i pieprz ziołowy.
Wbij jajka i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Zetrzyj ser żółty na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki.
Na każdym placku ułóż trochę sera i smaż, aż się rozpuści.
Placki podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z serem
Placki ziemniaczane z serem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Placki z serem żółtym na wierzchu są idealnym połączeniem. Przepis na placki ziemniaczane z serem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, pieprz ziołowy, sól, pieprz, ser gouda, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki ziemniaczane z serem? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj do ziemniaków. Dodaj mąkę pszenną, sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wbij jajka i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Zetrzyj ser żółty na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki. Na każdym placku ułóż trochę sera i smaż, aż się rozpuści. Placki podawaj na dużym talerzu.
Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Powinniśmy zwracać uwagę na prawidłową jego podaż.
Podsumowując pyszne placki z serem żółtym to idealne danie obiadowe. Najlepsze placki przygotujesz z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Placki są doskonałe na obiad dla dzieci i dorosłych. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać maksymalnie kilka godzin. Zimne placki tracą swój smak i chrupkość.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z serem
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z serem
Placki ziemniaczane z serem to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Podnoszą one powoli poziom glukozy we krwi. Będą bardzo dobrym daniem dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.