Przepis na placki ziemniaczane z serem żółtym krok po kroku
- Ziemniaki późne 1200 g 6 dużych sztuk
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Mąka pszenna typ 500 140 g
- Jajko 4 szt.
- Olej rzepakowy 200 ml
- Ser żółty 250 g
- Majonez 100 g
- Śmietana 18% 200 g
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.
Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj.
Dodaj mąkę i jajka do masy ziemniaczanej.
Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki.
Zetrzyj ser żółty.
Placki umieść na blasze wyłóż na nie ser.
Zapiecz w nagrzanym do 230 st. C piekarniku.
W misce umieść majonez oraz śmietanę.
Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.
Placki podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego.

(liczba kalorii)
Placki ziemniaczane z serem żółtym - cechy przepisu
Więcej o plackach ziemniaczanych z serem żółtym
Placki ziemniaczane z serem żółtym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Placki z dodatkiem sera żółtego to bardzo dobre połączenia dla osób stroniących od mięsa. Ser pozwala zachować niezbędne makroskładniki. Przepis na placki ziemniaczane z serem żółtym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, ser żółty, majonez, śmietana kwaśna, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, pieprz ziołowy, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki ziemniaczane z serem żółtym? Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj. Dodaj mąkę i jajka do masy ziemniaczanej. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki. Zetrzyj ser żółty. Placki umieść na blasze wyłóż na nie ser. Zapiecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku. W misce umieść majonez oraz śmietanę. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki. Placki podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego.
Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Jeśli chcesz, aby twoje śniadanie zawierało więcej błonnika, wybierz tortille z mąki pełnoziarnistej, taka mąka daje uczucie sytości na dłużej, a także zawiera więcej składników mineralnych takich, jaki witaminy z grupy B, mających bardzo ważny wpływ na prawidłowy metabolizm oraz biorących udział w produkcji składników morfotycznych krwi.
Podsumowując pyszne placki z serem to wspaniała propozycja na obiad. Prosty przepis sprawdzi się także podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszne placki podać można także z dodatkiem sosu koperkowego lub warzywnego. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z serem żółtym
Energia i białka
(520g)
Węglowodany w plackach ziemniaczanych z serem żółtym
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z serem żółtym
(520g)
Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z serem żółtym
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z serem żółtym
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Śmietana 18%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- pieprz ziołowy