Placki ziemniaczane z serem żółtym
- Ziemniaki późne - 6 dużych sztuk (1200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (140 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Ser żółty (250 g)
- Majonez (100 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na placki ziemniaczane z serem żółtym krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.
Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj.
Dodaj mąkę i jajka do masy ziemniaczanej.
Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki.
Zetrzyj ser żółty.
Placki umieść na blasze wyłóż na nie ser.
Zapiecz w nagrzanym do 230 st. C piekarniku.
W misce umieść majonez oraz śmietanę.
Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.
Placki podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z serem żółtym
Placki ziemniaczane z serem żółtym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Placki z dodatkiem sera żółtego to bardzo dobre połączenia dla osób stroniących od mięsa. Ser pozwala zachować niezbędne makroskładniki. Przepis na placki ziemniaczane z serem żółtym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, ser żółty, majonez, śmietana kwaśna, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, pieprz ziołowy, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki ziemniaczane z serem żółtym? Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj. Dodaj mąkę i jajka do masy ziemniaczanej. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki. Zetrzyj ser żółty. Placki umieść na blasze wyłóż na nie ser. Zapiecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku. W misce umieść majonez oraz śmietanę. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki. Placki podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego.
Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując pyszne placki z serem to wspaniała propozycja na obiad. Prosty przepis sprawdzi się także podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszne placki podać można także z dodatkiem sosu koperkowego lub warzywnego. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z serem żółtym
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Śmietana 18%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z serem żółtym
Placki ziemniaczne z serem żółtym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Placki zawierają dużą ilość kalorii pochodzących głównie z tłuszczów nasyconych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na hipercholesterolemię.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.