Placki ziemniaczane z serem żółtym

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane z serem
Placki ziemniaczane z serem żółtym
Placki ziemniaczane z serem żółtym to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Podać można je samodzielnie lub z dodatkiem różnego rodzaju gulaszy. Koniecznie wypróbuj przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
1111 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne - 6 dużych sztuk (1200 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (140 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Ser żółty (250 g)
  • Majonez (100 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placki ziemniaczane z serem żółtym krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.

Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj.

Dodaj mąkę i jajka do masy ziemniaczanej.

Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki.

Zetrzyj ser żółty.

Placki umieść na blasze wyłóż na nie ser.

Zapiecz w nagrzanym do 230 st. C piekarniku.

W misce umieść majonez oraz śmietanę.

Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.

Placki podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z serem żółtym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z serem żółtym

Placki ziemniaczane z serem żółtym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Placki z dodatkiem sera żółtego to bardzo dobre połączenia dla osób stroniących od mięsa. Ser pozwala zachować niezbędne makroskładniki. Przepis na placki ziemniaczane z serem żółtym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, ser żółty, majonez, śmietana kwaśna, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, pieprz ziołowy, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki ziemniaczane z serem żółtym? Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj. Dodaj mąkę i jajka do masy ziemniaczanej. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki. Zetrzyj ser żółty. Placki umieść na blasze wyłóż na nie ser. Zapiecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku. W misce umieść majonez oraz śmietanę. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki. Placki podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego.

Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pyszne placki z serem to wspaniała propozycja na obiad. Prosty przepis sprawdzi się także podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszne placki podać można także z dodatkiem sosu koperkowego lub warzywnego. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z serem żółtym

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Śmietana 18%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z serem żółtym

na 100g gotowej potrawy

Placki ziemniaczne z serem żółtym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Placki zawierają dużą ilość kalorii pochodzących głównie z tłuszczów nasyconych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na hipercholesterolemię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
213.77
1111.62
Białko (g)
5.47
28.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
13.59
70.67
Węglowodany przyswajalne (g)
12.41
64.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
6.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
15.41
80.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
22.58
Tłuszcze nienasycone (g)
11.07
57.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.03
36.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.04
21.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.86
248.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
43.74
227.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.38
59.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.60
200.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
4.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.94
129.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
61.02
317.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
119.77
622.80
Potas (mg)
255.99
1331.14
Wapń (mg)
89.55
465.68
Fosfor (mg)
111.20
578.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.60
96.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
4.88
Cynk (mg)
0.73
3.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z serem żółtym 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z serem żółtym

Koszt składników
40.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Ser żółty
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
40.60