Placki ziemniaczane z piekarnika

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika to smaczna odpowiedź na tradycyjne, smażone placki. Są tak smaczne, że sięgną po nie osoby nawet niebędące na diecie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
52 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 22 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, praska do czosnku, miska

Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku

Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Z ziemniaków odciśnij powstały płyn.

Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj cebulę.

Dodaj cebulę do ziemniaków. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, jajka, szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku i posiekany koperek.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wierzch papieru skrop olejem.

Łyżką nakładaj masę na papier, formując placuszki.

Piecz placki 25 minut w 200 st. C.

Następnie obróć placki na drugą stronę i piecz jeszcze 10-15 minut.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z piekarnika

Placki ziemniaczane z piekarnika to smaczna odpowiedź na tradycyjne, smażone placki. Są tak smaczne, że sięgną po nie osoby nawet niebędące na diecie.

Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika wykonasz niezwykle szybko. Na początku obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do nich startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, posiekany koperek, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wierzch papieru posmaruj delikatnie olejem i wykładaj na niego ciasto, formując placuszki. Teraz wystarczy, że upieczesz je przez 25 minut, po czym obrócisz i podpieczesz jeszcze 10-15 minut. Tylko tyle wystarczy by powstały te pyszne placuszki. Świetnie będą się komponować z sosem jogurtowo-koperkowym lub lekką potrawką z kurczaka. Jeśli wiesz już jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika, to nie czekaj ani chwili i przygotuj te pyszne placki na obiad.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z piekarnika

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
104.67
52.34
Białko (g)
3.10
1.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
16.07
8.03
Węglowodany przyswajalne (g)
14.27
7.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
3.28
1.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
0.29
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
1.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.87
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.97
15.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
16.77
8.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.75
8.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.75
6.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.99
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.26
10.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
17.80
8.90
Potas (mg)
365.11
182.55
Wapń (mg)
18.69
9.34
Fosfor (mg)
67.35
33.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.01
10.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
0.48
Cynk (mg)
0.39
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z piekarnika 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z piekarnika

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Koszt składników
28.50