Placki ziemniaczane z piekarnika
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (5 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Koperek ogrodowy świeży (10 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (25 g)
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku
Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Z ziemniaków odciśnij powstały płyn.
Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj cebulę.
Dodaj cebulę do ziemniaków. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, jajka, szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku i posiekany koperek.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wierzch papieru skrop olejem.
Łyżką nakładaj masę na papier, formując placuszki.
Piecz placki 25 minut w 200 st. C.
Następnie obróć placki na drugą stronę i piecz jeszcze 10-15 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika to smaczna odpowiedź na tradycyjne, smażone placki. Są tak smaczne, że sięgną po nie osoby nawet niebędące na diecie.
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika wykonasz niezwykle szybko. Na początku obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do nich startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, posiekany koperek, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wierzch papieru posmaruj delikatnie olejem i wykładaj na niego ciasto, formując placuszki. Teraz wystarczy, że upieczesz je przez 25 minut, po czym obrócisz i podpieczesz jeszcze 10-15 minut. Tylko tyle wystarczy by powstały te pyszne placuszki. Świetnie będą się komponować z sosem jogurtowo-koperkowym lub lekką potrawką z kurczaka. Jeśli wiesz już jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika, to nie czekaj ani chwili i przygotuj te pyszne placki na obiad.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.
Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z piekarnika
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z piekarnika
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.