Przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym krok po kroku
- Ziemniaki późne 600 g
- Jajko 1 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g
- Cebula 100 g
- Mięso mielone z kurczaka 300 g
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce do miski.
Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także sól.
Mięso przełóż do miski i dopraw przyprawami.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na nim mięso, by się zaróżowiło.
Mięso dodaj do masy ziemniaczanej.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią uformowane łyżką placki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Pieczeń wołowa
-
Pierożki gruzińskie
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Gruzińskie pierogi
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Obiad z mięsem mielonym

(liczba kalorii)
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o plackach ziemniaczanych z mięsem mielonym
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to nieco niecodzienna propozycja, która jednak smakuje tak dobrze, że dobrze jest ją wypróbować. Te placki zaskakują smakiem.
Przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym to doskonały wybór na obiad. Głównym składnikiem jest mięso mielone. Można użyć w tym celu dowolnego, ulubionego gatunku mięsa. Najlepiej sprawdzi się jednak drób. To dlatego, że jest on mięsem chudym, dostarczającym sporej ilości białka, dzięki czemu syci na dłużej. W porównaniu z mięsem czerwonym zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na układ krwionośny. Będą świetnym urozmaiceniem klasycznej wersji, gdyż dodają jej więcej koloru i smaku. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią. Świetnie komponują się z pyszną surówką, czy podane z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników. Choć może się wydawać, że stworzenie placków z dodatkiem mięsa mielonego jest skomplikowane, to wcale nie jest to prawdą. Mięso, choć włożone do środka można łatwo uformować z ziemniakami. Z całością poradzą sobie nawet początkujące osoby. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości i dobra tarka, na której zetrze się ziemniaki. Do placków można dodać mąki pszennej lub ziemniaczanej, w zależności od potrzeb i preferencji.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem mielonym, które będą pyszne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą stanowić naprawdę zbilansowane danie. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. Połączone z pysznym mięsem mielonym, które obniża nieco indeks glikemiczny całości, są świetnym wyborem nawet na diecie.
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z mięsem mielonym
Energia i białka
(273g)
Węglowodany w plackach ziemniaczanych z mięsem mielonym
(273g)
Tłuszcze
(273g)
Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z mięsem mielonym
(273g)
Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z mięsem mielonym
(273g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z mięsem mielonym
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko