Placki ziemniaczane z marchewką

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:53 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczano-marchewkowe na talerzu
Placki ziemniaczane z marchewką
Placki ziemniaczane z marchewką to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki obecności marchewki mają one słodszy smak niż standardowe placki ziemniaczane.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
268 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka (250 g)
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Cebula (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, miska

Przepis na placki ziemniaczane z marchewką krok po kroku

Ziemniaki i marchewki obierz i umyj.

Zetrzyj na tarce ziemniaki i marchewkę.

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.

W misce wymieszaj ziemniaki, marchewkę, cebulę, mąkę i jajko. Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnie formując placuszki.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z marchewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z marchewką

Placki ziemniaczane z marchewką to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki obecności marchewki mają one słodszy smak niż standardowe placki ziemniaczane.

Przepis na placki ziemniaczane z marchewką wykonasz niezwykle szybko. Na początku obierz i umyj ziemniaki i marchewki. Zetrzyj je na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do tartych ziemniaków z marchewką startą cebulę, jajko, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj masę na patelnie, formując placuszki. Smaż kilka minut z obu stron.

Te dobre placki świetnie będą się komponować z sosem jogurtowo-koperkowym lub lekką potrawką z kurczaka. Jeśli wiesz, już jak zrobić placki ziemniaczane z marchewką to nie czekaj ani chwili i przygotuj te pyszne placki na obiad.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z marchewką

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z marchewką

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
116.72
268.46
Białko (g)
2.75
6.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
15.58
35.82
Węglowodany przyswajalne (g)
13.61
31.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
4.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
5.03
11.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.67
1.53
Tłuszcze nienasycone (g)
4.36
10.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
7.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
3.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.88
50.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.22
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.12
2.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.09
53.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
30.35
69.81
Potas (mg)
334.19
768.64
Wapń (mg)
20.58
47.33
Fosfor (mg)
58.34
134.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.28
42.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.99
Cynk (mg)
0.35
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z marchewką 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z marchewką

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
23.50