Placki ziemniaczane z marchewką
- Marchewka (250 g)
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Cebula (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na placki ziemniaczane z marchewką krok po kroku
Ziemniaki i marchewki obierz i umyj.
Zetrzyj na tarce ziemniaki i marchewkę.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj ziemniaki, marchewkę, cebulę, mąkę i jajko. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnie formując placuszki.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z marchewką
Placki ziemniaczane z marchewką to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki obecności marchewki mają one słodszy smak niż standardowe placki ziemniaczane.
Przepis na placki ziemniaczane z marchewką wykonasz niezwykle szybko. Na początku obierz i umyj ziemniaki i marchewki. Zetrzyj je na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do tartych ziemniaków z marchewką startą cebulę, jajko, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj masę na patelnie, formując placuszki. Smaż kilka minut z obu stron.
Te dobre placki świetnie będą się komponować z sosem jogurtowo-koperkowym lub lekką potrawką z kurczaka. Jeśli wiesz, już jak zrobić placki ziemniaczane z marchewką to nie czekaj ani chwili i przygotuj te pyszne placki na obiad.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.
Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z marchewką
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z marchewką
Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.