Placki ziemniaczane z kapusty kiszonej

Opublikowano: 28.11.2021 r., 16:17 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane z kapusty kiszonej
Placki ziemniaczane z kapusty kiszonej
Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej są aromatyczne i chrupiące. Jest wiele pomysłów na ich wykonanie, ale gwarantuje że to najlepszy przepis. Smacznego!
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 25 min
92 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Kapusta kiszona (250 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, patelnia

Przepis na placki ziemniaczane z kapusty kiszonej krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Kapustę kiszoną odsącz z soku i posiekaj na drobne kawałki.

Składniki przełóż do miski. Dodaj do nich jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Placki piecz na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej

Pyszne placki ziemniaczane z kapusty kiszonej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Kapusta kiszona w połączeniu z ziemniakami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placki ziemniaczane z kapusty kiszonej? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy obrać ziemniaki, umyć je i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie kroimy cebulkę do drobną kostkę, a z kapusty kiszonej odsączamy sok i siekamy ją. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajmy do nich również jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Naczynie, w którym będziemy je układać warto wyłożyć ręcznikiem kuchennym, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Placuszki można przygotować także z piekarnika.

Przepis na placki ziemniaczane z kapusty kiszonej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Placki z dodatkiem kapusty kiszonej posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz smaczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dobre danie ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z kapusty kiszonej

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Placki ziemniaczane to kaloryczne danie dlatego warto spożywać je raz na jakiś czas. Ich dietetyczna wersja może być przygotowana w piekarniku bez tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
115.59
92.47
Białko (g)
2.99
2.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
11.33
9.06
Węglowodany przyswajalne (g)
9.41
7.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
1.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
6.62
5.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
5.72
4.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.99
3.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
1.39
Cholesterol (mg)
44.00
35.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
19.19
15.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.22
10.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.19
Witamina E (mg)
0.13
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.92
15.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.44
19.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.71
2.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
197.54
158.03
Potas (mg)
262.67
210.13
Wapń (mg)
22.65
18.12
Fosfor (mg)
58.52
46.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.42
13.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
0.85
Cynk (mg)
0.37
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 750
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
26.00