Przepis na placki ziemniaczane z kapusty kiszonej krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska, patelnia

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Kapustę kiszoną odsącz z soku i posiekaj na drobne kawałki.

Składniki przełóż do miski. Dodaj do nich jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Placki piecz na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Placki ziemniaczane z kapusty kiszonej
Placki ziemniaczane z kapusty kiszonej
Koszt przygotowania dania
5.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
92 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
83

Placki ziemniaczane z kapusty kiszonej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach ziemniaczanych z kapusty kiszonej

Pyszne placki ziemniaczane z kapusty kiszonej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Kapusta kiszona w połączeniu z ziemniakami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placki ziemniaczane z kapusty kiszonej? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy obrać ziemniaki, umyć je i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie kroimy cebulkę do drobną kostkę, a z kapusty kiszonej odsączamy sok i siekamy ją. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajmy do nich również jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Naczynie, w którym będziemy je układać warto wyłożyć ręcznikiem kuchennym, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Placuszki można przygotować także z piekarnika.

Przepis na placki ziemniaczane z kapusty kiszonej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Placki z dodatkiem kapusty kiszonej posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz smaczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dobre danie ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
115.59 kcal
92.47 kcal
Białko
2.99 g
2.39 g

Węglowodany w plackach ziemniaczanych z kapusty kiszonej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
11.33 g
9.06 g
Węglowodany przyswajalne
9.41 g
7.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.92 g
1.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
6.62 g
5.30 g
Tłuszcze nasycone
0.90 g
0.72 g
Tłuszcze nienasycone
5.72 g
4.58 g
Tłuszcze jednonasycone
3.99 g
3.19 g
Tłuszcze wielonasycone
1.73 g
1.39 g
Cholesterol
44.00 mg
35.20 mg

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z kapusty kiszonej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
19.19 µg (mcg)
15.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
13.22 mg
10.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
18.92 µg (mcg)
15.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.68 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.44 µg (mcg)
19.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.71 µg (mcg)
2.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z kapusty kiszonej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
197.54 mg
158.03 mg
Potas
262.67 mg
210.13 mg
Wapń
22.65 mg
18.12 mg
Fosfor
58.52 mg
46.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.42 mg
13.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
0.85 mg
Cynk
0.37 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z kapusty kiszonej

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania placków ziemniaczanych z kapusty kiszonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 750
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób