Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, duża miska, metalowe sito

Obierz ziemniaki. Na misce umieść sitko. Za pomocą tarki zetrzyj ziemniaki na sitko. Odciśnij nadmiar soków z ziemniaków.

Kapustę odciśnij z soku. Pokrój kapustę dosyć drobno.

Odciśnięte ziemniaki oraz kapustę dodaj do miski. Wymieszaj razem z jajkiem, pieprzem, solą i mąką.

Rozgrzej olej na patelni. Wykładaj na patelnię masę ziemniaczaną tworząc placki. Smaż kilka minut aż placki będą złocistego koloru i nabiorą chrupkości.

Placki podawaj ze śmietaną. Posyp świeżym koperkiem.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Koszt przygotowania dania
3.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
93

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach ziemniaczanych z kapustą kiszoną

Te placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są pyszne! Wiele osób chwali ten przepis, bo jest także bardzo prosty. Składniki są łatwo dostępne i tanie. Warto spróbować już teraz. Często bywa tak, że nie wykorzysta się całej kapusty kiszonej, która była w opakowaniu i zostaje trochę. Polecam serdecznie przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną robi się praktycznie tak samo jak bez kapusty kiszonej. Wykonanie jest banalne, a jeżeli masz nadmiar kapusty kiszonej i brak pomysłu na obiad to te placki ziemniaczane przyjdą z pomocą. Idealnie smakują ze śmietaną i koperkiem. Przepis jest dobry także bez dodatków.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną jedz od razu po przygotowaniu. Wtedy są najbardziej chrupiące. Placki ziemniaczane, które są już zimne lub odgrzewane nie są tak smaczne jak świeżo smażone lub pieczone. Możesz oprócz soli i pieprzu dodać inne przyprawy. Bardzo dobrze sprawdzi się także majeranek.

Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną ma wysoki indeks glikemiczny. Przez dodatek sporej ilości oleju do smażenia placki mają wysoką wartość energetyczną. By obniżyć kaloryczność potrawy placki można upiec w piekarniku – około 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Warto posmarować blachę wyłożoną papierem do pieczenia olejem lub spryskać olejem w sprayu. Jeśli smażysz placki na patelni możesz rozcierać olej na patelni ręcznikiem papierowym, by nie dodawać zbyt dużej ilości oleju. Usmażone placki wykładaj na talerz, na którym jest ręcznik papierowy. W ten sposób nadmiar oleju z placków wchłania się w ręcznik papierowy.

Jeżeli nie jesz mąki pszennej możesz zamiast niej dodać każdą inną mąkę. By uzyskać danie bezglutenowe można zamiast mąki pszennej dodać mąkę ryżową lub gryczaną. Jeśli chcesz zwiększyć ilość błonnika w potrawie zamiast mąki pszennej o nikim typie dodaj na przykład mąkę graham lub mąkę żytnią o typie 2000. Gdy nie spożywasz jajek możesz skorzystać z zamiennika. Jedną łyżkę mielonego siemienia lnianego zalej trzema łyżkami wody. Ten sposób jest polecany jako zamiennik jednego jajka.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kalorie)
103.42 kcal
367.15 kcal
Białko
3.10 g
11.02 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach ziemniaczanych z kapustą kiszoną

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany
14.79 g
52.51 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
12.79 g
45.42 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz
3.72 g
13.21 g
Tłuszcze nasycone
0.63 g
2.24 g
Tłuszcze nienasycone
3.09 g
10.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
3.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina B6
0.22 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.97 mg
3.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
26.17 µg (mcg)
92.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód
200.45 mg
711.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
304.03 mg
1079.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
20.48 mg
72.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
59.29 mg
210.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.34 mg
68.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
4.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.38 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną 93
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z kapustą kiszoną

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Kapusta kiszona
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
36 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 36 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób