Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej

Opublikowano: 03.09.2021 r., 12:04 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste składniki. Idealnie na smaczny i sycący obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
629 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (500 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
  • Ziemniaki późne (750 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, metalowe sito

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej krok po kroku

Rozgrej połowę oleju. Do garnka dodaj pokrojoną w niewielką kostkę papryką, przeciśnięte 2 ząbki czosnku oraz pokrojone 100 g cebuli. Podsmaż kilka minut.

Dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż około 8 minut.

Wlej tyle bulionu lub wody, by przykryła mięso i warzywa. Dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą i gotuj około godzinę.

Gdy mięso będzie miękkie w 40 g zimnej wody rozpuść 2vłyżki mąki. Dodaj do sosu i zagotuj, by lekko zgęstniał.

Obierz ziemniaki. Umyj je i zetrzyj na tarce na puree. Dodaj 2 łyżki mąki, sól, pieprz i pokrojoną drobno cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku.

Na reszcie gorącego oleju smaż placki ziemniaczane na patelni.

Gotowe placki polewaj sosem.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej

Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste składniki. Idealnie na smaczny i sycący obiad. Sos gulaszowy z mięsem z szybki wieprzowej jest pyszny, a dodatkowo bardzo łatwy. Tutaj znajduje się tyko kilka składników. Ciasto do placków ziemniaczanych zrobi się bez jajka, za to dodaje się mąkę. Placki po węgiersku to najlepszy pomysł na obiad, który ma zaspokoić głód największego głodomora. Podawaj je wyłącznie na gorąco.

Wykonanie placków ziemniaczanych jest bardzo proste. Robi się też je szybko, więc warto najpierw zająć się sosem, a podczas gotowania sosu – plackami ziemniaczanymi. Wystarczy zetrzeć ziemniaki na tarce. Polecam oczka robiące puree. Możesz też zetrzeć na różnych grubościach. Do tego dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz przedtem cebulkę i czosnek podsmażyć na maśle bądź oleju, jednak nie jest to konieczne. Do placków nie trzeba dodawać jajka. Wystarczy przyprawić solą i pieprzem. Placki smaż na sporej ilości tłuszczu i w razie potrzeby dodaj więcej.

Gulasz z szynki wieprzowej możesz zrobić już w około godzinę. Pamiętaj, że czas gotowania jest uzależniony od tego, kiedy mięso będzie miękkie. Jest to najważniejsza sprawa przy robieniu sosu gulaszowego. Gdy mięso będzie już dostatecznie miękkie możesz uznać, że sos jest gotowy. Wystarczy go tylko przyprawić i zagęścić mąką. Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt gęsta – dodaj wody lub bulionu. Natomiast jeśli sos wyszedł za rzadki polecam gotować dłużej – zredukuje się. Można też dodać więcej mąki, ale ostrożnie. Zbyt duża ilość mąki może za bardzo zagęścić sos.

Placki ziemniaczane możesz podawać podobnie jak placki po węgiersku: na placka ziemniaczanego o sporej wielkości wyłóż na połowie sos, a następnie zakryj go drugą połową placka. Można także układać warstwowo: placek ziemniaczany, sos, placek ziemniaczany, sos… Można także po prostu na placka wylać sos. Idealnie smakuje placek ziemniaczany z sosem i dodatkowo polany śmietaną.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Treściwy obiad, który zawiera wszystkie składniki odżywcze. Ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
148.08
629.34
Białko (g)
6.83
29.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
11.35
48.26
Węglowodany przyswajalne (g)
10.05
42.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
5.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
8.36
35.55
Tłuszcze nasycone (g)
2.86
12.16
Tłuszcze nienasycone (g)
5.50
23.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.19
17.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
5.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.39
95.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina B6 (mg)
0.30
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.13
9.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.76
75.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
17.99
76.45
Potas (mg)
326.15
1386.15
Wapń (mg)
10.77
45.79
Fosfor (mg)
95.47
405.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.56
83.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
3.49
Cynk (mg)
0.79
3.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 7
37.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Ziemniaki późne
750 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Koszt składników
62.50