Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem wołowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, blender, miska

Rozgrzej połowę oleju w garnku. Podsmaż na nim pokrojone w kostkę 100 g cebuli oraz 2 posiekane ząbki czosnku.

Do zarumienionych warzyw dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż około 7 minut.

Po tym czasie wlej o mięsa wino - ma wyparować. Dodaj około 500 g bulionu domowego albo wody, przyprawę chilli i paprykę słodką oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną świeżą. Teraz gotuj około godzinę i 20 minut, mięso ma być miękkie.

Gdy mięso jest miękkie dodaj pokrojonego drobno ogórka kiszonego oraz sól i pieprz. W około 50 ml zimnej wody rozprowadź dokładnie 2 łyżki mąki i dodaj do sosu. Zagotuj i gotowe.

Umyte i obrane ziemniaki dodaj do blendera razem ze 100 g cebuli, 2 ząbkami czosnku, jajkiem, 3 łyżkami mąki, solą i pieprzem.

Na reszcie gorącego oleju smaż placki ziemniaczane na złoty kolor.

Placki układaj na talerzu naprzemiennie z sosem.

Często zadawane pytania

Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym
Koszt przygotowania dania
72.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
477 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach ziemniaczanych z gulaszem wołowym

Placki ziemniaczane oraz sos z wołowiny na winie to kwintesencja smaku. Genialna propozycja na wyjątkowy obiad. Możesz podawać z odrobiną śmietany – pycha. Sos wołowy po węgiersku z plackami ziemniaczanymi jest zrobiony z winem. Znajdziesz w nim też ogórki kiszone i paprykę. Placki ziemniaczane z sosem z wołowiny to potrawa bardzo sycąca. Takim obiadem na pewno się najesz. Sos z wołowiny robi się przez dosyć długi czas. Najważniejsze, by mięso było miękkie. Ta potrawa najlepiej smakuje podana tylko i wyłącznie na gorąco.

W sosie gulaszowym znajduje się wino. Jeżeli z jakiegoś powodu nie spożywasz alkoholu po prostu go pomiń. O tym, że o przepisu dodaje się alkohol trzeba pamiętać, gdyż zgodnie z najnowszymi badaniami nie jesteśmy w stanie usunąć alkoholu w całości z potrawy i zawsze zostanie chociażby 5% alkoholu. Sos węgierski bez dodanego wina również wyjdzie, ale wino nadaje specyficznego aromatu. Najlepsze jest wytrawne wino czerwone. Zawiera największą ilość przeciwutleniaczy, pomagających w obronie przed wolnymi rodnikami.

Na zrobienie sosu potrzeba około godzinę i dwadzieścia minut. Czas gotowania może się różnić. Priorytetem jest uzyskanie miękkiego, rozpadającego się mięsa. Jeśli mięso jest twarde to prawdopodobnie potrzebuje dłuższego gotowania. Pamiętaj, że przygotowując sos gulaszowy wołowy należy spełnić kilka warunków. Najważniejsze jest, by nie solić potrawy przed gotowaniem – soli się wyłącznie po ugotowaniu. Kolejna rzecz to obróbka termiczna mięsa, które jest wcześniej wyciągnięte z lodówki. Jeśli zaczniesz gotować mięso, które dopiero co wyjąłeś z lodówki to może oznaczać uzyskanie twardego mięsa pomimo długiego gotowania.

Placki ziemniaczane smaż na bardzo gorącym oleju, wtedy będą chrupiące. Nie dodawaj także zbyt malej ilości oleju do smażenia. Jeżeli jest za mało tłuszczu – dodaj więcej. Zblendowanie wszystkich składników to szybka wersja na przepis na placki ziemniaczane. Możesz też zetrzeć ziemniaki na tarce. To będzie trochę bardziej czasochłonne, ale są równie pyszne.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z gulaszem wołowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
111.06 kcal
477.56 kcal
Białko
6.44 g
27.68 g

Węglowodany w plackach ziemniaczanych z gulaszem wołowym

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
11.30 g
48.58 g
Węglowodany przyswajalne
9.99 g
42.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
5.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
4.20 g
18.07 g
Tłuszcze nasycone
1.38 g
5.93 g
Tłuszcze nienasycone
2.82 g
12.15 g
Tłuszcze jednonasycone
2.08 g
8.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
3.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
36.49 mg
156.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A
18.53 µg (mcg)
79.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
1.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
17.88 mg
76.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
8.04 µg (mcg)
34.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.64 mg
11.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.21 µg (mcg)
86.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
108.06 µg (mcg)
464.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
83.37 mg
358.49 mg
Potas
308.98 mg
1328.62 mg
Wapń
13.97 mg
60.06 mg
Fosfor
91.68 mg
394.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.47 mg
83.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
3.58 mg
Cynk
0.84 mg
3.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z gulaszem wołowym 83
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z gulaszem wołowym

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z gulaszem wołowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków ziemniaczanych z gulaszem wołowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Ogórek kiszony
100 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Wino czerwone wytrawne
50 g
20.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
113.50
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z gulaszem wołowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób