Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
- Ziemniaki ugotowane (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Cebula (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (12 g)
- Olej rzepakowy (35 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków krok po kroku
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Rozgrzej masło na patelni. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek przepuść przez praskę do czosnku. Podsmaż cebulę i czosnek na złocisty kolor.
Do rozgniecionych ziemniaków dodaj mąki, jajko, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj masę, by składniki się połączyły.
Rozgrzej na patelni olej. Na gorący olej wykładaj masę ziemniaczaną i smaż placki na średnim ogniu - mają mieć złocisty kolor i powinna pojawić się chrupka wierzchnia warstwa.
Placki ziemniaczane podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków
Został Ci nadmiar ugotowanych ziemniaków z obiadu? Zrób placki kartoflane z gotowanych ziemniaków. Bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu placki kartoflane. Super sprawa, gdy nie masz pomysłu na ugotowane ziemniaki, a nie chcesz wyrzucać jedzenia. W smaku bardzo przypominają kotlety ziemniaczane. Ten przepis na placki ziemniaczane wyróżnia się chrupiącą skórką oraz aksamitnym środkiem.
Jeżeli zostały Ci ugotowane ziemniaki z obiadu lub masz ochotę na spróbowanie innego przepisu niż tradycyjny to polecam wypróbować ten przepis. Jeżeli brakuje Ci już ugotowanych ziemniaków należy ziemniaki przedtem ugotować. By zrobić ten przepis można ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ale równie dobrze można użyć maszynki do mięsa lub rozgnieść ziemniaki dłoniami lub widelcem.
Cebulę i czosnek można dodać surowe – bez wcześniejszego podsmażania na maśle. Podsmażone warzywa mają jednak lepszy, bardziej maślany smak. W przepisie wykorzystuje się mąkę pszenną o typie 500 i skrobię. Można wymienić te mąki na mąkę o typie 2000 – będą miały więcej błonnika i cennych witamin.
Przepis należy do przepisów z wysokim indeksem glikemicznym. Zawiera sporą ilość tłuszczu – podczas smażenia tłuszcz wchłania się w placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków można też upiec. Będą lżejsze – nie trzeb tak dużej ilości tłuszczu potrzebnej do usmażenia placków na patelni. Wystarczy im 20-30 minut w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza.
Placki z ugotowanych ziemniaków nie muszą się smażyć bardzo długo. Czas potrzebny do usmażenia placków kartoflanych z ugotowanych ziemniaków ma przede wszystkim wystarczyć na związanie masy i ścięcie białka. Priorytetem jest uzyskanie chrupiącej skórki i pięknego, złotego koloru.
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków podawaj ze śmietaną oraz posyp natką pietruszki albo szczypiorkiem. Takie placki kartoflane z gotowanych ziemniaków będą dobre nawet do zjedzenia bez żadnych dodatków lub z dowolnymi dodatkami: sos mięsny lub warzywny lub sałatki i surówki. Najlepiej smakują jedzone od razu po usmażeniu. Są wtedy najbardziej chrupiące.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków
Przepis zawiera dużą ilość węglowodanów i ma wysoki indeks glikemiczny. Smażenie na dużej ilości tłuszczu nie jest polecane między innymi w problemach z trawieniem tłuszczu.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.