Placki ziemniaczane z dynią
- Dynia - obrana (300 g)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula dymka (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
Przepis na placki ziemniaczane z dynią krok po kroku
Kawałki dyni zetrzyj na tarce, na średnich oczkach. Ziemniaki umyj i obierz. Również zetrzyj je na tarce, na średnich oczkach. Możesz lekko odcisnąć nadmiar wody z tartej dyni i ziemniaków.
Wymieszaj tarte warzywa. Następnie do miski wbij dwa jajka. Szczypiorek z cebulką dymką posiekaj drobno i dodaj do całości.
Całość ponownie zamieszaj. Na koniec dodaj dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki.
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Na patelnię wylej olej i dobrze rozgrzej. Zacznij formować placki na patelni. Na jeden placek nakładaj kopiastą łyżkę stołową ciasta warzywnego.
Placki smaż na średnim ogniu. Jedna strona potrzebuje około 3-4 minuty, zanim placki przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z dynią
Placki ziemniaczane z dynią to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków, do których używa się tylko ziemniaków. Są niezwykle smaczne, proste i bardzo chrupiące.
Przepis na placki ziemniaczane z dynią to doskonały pomysł na obiad. Robi się je z tartej dyni, dzięki temu są zupełnie jak ziemniaczane, lecz nieco bardziej zdrowe. To dlatego, że dynia ma mało kalorii, jest niezwykle lekkostrawna, a dodatkowo charakteryzuje się ciekawym smakiem. Przepis na placki z dyni na słono jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci tylko podstawowe produkty spożywcze, które bez problemu z najdziesz w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście dynia. Te placki najlepiej jest zrobić ze świeżego warzywa, dlatego oczywiście idealnym momentem na ich przygotowanie będzie jesień, kiedy to warzywo jest łatwo dostępne na każdym straganie, czy w marketach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane z dynią, by były pyszne, szybkie i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak usmażyć placki idealne. Placki można zarówno upiec, jak i usmażyć, dzięki czemu stanowią dość uniwersalną bazę. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z dynią
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z dynią
To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(353g)
Węglowodany
(353g)
Tłuszcze
(353g)
Witaminy
(353g)
Składniki mineralne
(353g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.