Placki ziemniaczane z cukrem
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier puder (40 g)
Przepis na placki ziemniaczane z cukrem krok po kroku
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.
Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także cukier.
Masę wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią uformowane łyżką placki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z cukrem
Placki ziemniaczane z cukrem są proste, szybkie i niezwykle smaczne. Spokojnie sprawdzą się na wegetariański obiad dla całej rodziny, ale również sycącą kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane z cukrem, które będą smaczne, a przy okazji będą nadawać się dla dzieci, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. Dostarczają również sporo potasu, który jest bardzo ważny do właściwego działania układu mięśniowego i serca. Są skarbnicą naprawdę wielu witamin, dzięki czemu to niezwykle wartościowe warzywa. To świetne źródło głównie witamin A, C, K, a także tych z grupy B. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej.
Przepis na placki ziemniaczane z cukrem to dobre rozwiązanie na obiad. Placki są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Placki są bardzo chrupiące, smaczne, ale również lekkie. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Dzięki pysznemu dodatkowi cukru są nieco słodkie i po prostu pyszne, dzieci je uwielbiają. Można je też podawać ze śmietaną, dzięki czemu będą miały niższy indeks glikemiczny. Można je usmażyć, ale też upiec. Zmiana obróbki termicznej ma podwójną korzyść. Po pierwsze, do przygotowania nie dodaje się tłuszczu, są więc mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Po drugie, podczas smażenia powstają substancje, które w nadmiarze mogą być groźne dla organizmu, a nawet potencjalnie rakotwórcze. Całe niebezpieczeństwo zostaje jednak ograniczone, gdyż packi robi się beztłuszczowo w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, zdrowsze i ładniej się prezentują.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z cukrem
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z cukrem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z cukrem
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(186g)
Węglowodany
(186g)
Tłuszcze
(186g)
Witaminy
(186g)
Składniki mineralne
(186g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.