Placki ziemniaczane z cukinią
- Ziemniaki późne (360 g)
- Cukinia (300 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią krok po kroku
Do miski zetrzyj na dużych oczkach ziemniaki, cebulę i cukinię.
Wbij jajko, wsyp mąkę i dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.
Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj na nią łyżką ciasto, formując małe placki.
Smaż po 4 minuty z każdej strony, by były złociste.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z cukinią
Placki ziemniaczane z cukinią to świetny wybór na obiad czy kolację. Będą świetnym urozmaiceniem klasycznej wersji, gdyż dodają jej więcej koloru i smaku. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią. Świetnie komponują się z pyszną surówką, czy podane z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu.
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią jest bardzo prosty, nie różni się zbytnio od klasycznej wersji. Jedyna różnica to dodatek cukinii do całości. Dzięki temu placki są bardziej chrupiące, smaczniejsze, ale również lżejsze. Zastąpienie części ziemniaków cukinią sprawia, że nie będą tak ciężkostrawne, więc mogą gościć w diecie osób o wrażliwym żołądku. Cukinia to niezwykle zdrowe warzywo, dlatego warto dodawać go częściej do codziennego menu. Jest niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdza się nawet w diecie osób odchudzających się . W dodatku jest skarbnicą naprawdę wielu witamin, dzięki czemu jest niezwykle wartościowym warzywem. To świetne źródło głównie witamin A, C, K, a także tych z grupy B, w tym kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza również sporo potasu, który jest bardzo ważny do właściwego działania układu mięśniowego i serca. Oprócz tego jest niezwykle delikatna dla układu pokarmowego i lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości luteiny wzmacnia również wzrok. pomimo tak wspaniałego działa, nie gości jednak w diecie zbyt często. Warto to zmienić właśnie z pomocą tego przepisu, gdyż jest w nim zmieszana razem z ziemniakami, przez co jej smak nie jest aż tak wyczuwalny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią, by były naprawdę pyszne i niezwykle chrupiące, to ta receptura wspaniale się sprawdzi. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków i cukinii mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, ze ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z cukinią
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z cukinią
To zdrowe danie, które może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(238g)
Węglowodany
(238g)
Tłuszcze
(238g)
Witaminy
(238g)
Składniki mineralne
(238g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.