Przepis na placki ziemniaczane z blendera krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender

Ziemniaki obierz ze skórki.

Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki.

Dodaj do ziemniaków i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, a także sól i pieprz ziołowy.

Wymieszaj masę dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor.

Placki podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i posiekanym koperkiem.

Placki ziemniaczane z blendera podane na białym talerzyku.
Placki ziemniaczane z blendera
Koszt przygotowania dania
13.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
358 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Placki ziemniaczane z blendera - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach ziemniaczanych z blendera

Placki ziemniaczane z blendera to bardzo dobry pomysł na smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Placki są chrupiące i aromatyczne. Doskonale sprawdzą się podane z gulaszem mięsnym lub warzywnym. Można dodać do nich także śmietanę oraz odrobinę cukru. Placki są daniem tanim i bardzo popularnym w Polsce. Przepis na placki ziemniaczane z blendera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, śmietana 12%, koper.

Jak zrobić placki ziemniaczane z blendera? Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze. Cebulę obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki. Dodaj do ziemniaków i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, a także sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj masę dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor. Placki podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i posiekanym koperkiem.

Ziemniaki to warzywo bulwiaste zawierające dużą ilość skrobi. Ziemniaki są warzywem niskokalorycznym zazwyczaj podawanym jako dodatek do obiadu. Z ziemniaków wyczarować można jednak potrawy bardzo wykwintne. Ziemniaki są świetnym źródłem potasu oraz witaminy C. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega ona przeziębieniu oraz powstawaniu stanów zapalnych w naszym organizmie. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Potas zawarty w ziemniakach ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny.

Podsumowując pyszne placki świetnie sprawdzą się na obiad dla Twojej rodziny. Placki z blendera to pomysł na szybkie danie po pracy. Najlepsze placki przygotujesz z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Placki ziemniaczane są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień. Placki są najbardziej chrupiące od razu po usmażeniu.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z blendera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
130.46 kcal
358.75 kcal
Białko
4.02 g
11.05 g

Węglowodany w plackach ziemniaczanych z blendera

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
15.76 g
43.34 g
Węglowodany przyswajalne
14.38 g
39.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
3.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
5.84 g
16.06 g
Tłuszcze nasycone
1.63 g
4.49 g
Tłuszcze nienasycone
4.21 g
11.56 g
Tłuszcze jednonasycone
3.00 g
8.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
3.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
49.36 mg
135.73 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z blendera

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
33.84 µg (mcg)
93.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.81 mg
35.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.73 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
29.33 µg (mcg)
80.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.00 mg
2.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.13 µg (mcg)
74.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z blendera

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
31.20 mg
85.80 mg
Potas
308.01 mg
847.03 mg
Wapń
35.10 mg
96.53 mg
Fosfor
74.60 mg
205.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.07 mg
55.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
2.96 mg
Cynk
0.47 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z blendera 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z blendera

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z blendera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania placków ziemniaczanych z blendera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
27.70
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z blendera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób