Placki ziemniaczane z blendera
- Ziemniaki późne - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
- Śmietana 12% (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
Przepis na placki ziemniaczane z blendera krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki.
Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki.
Dodaj do ziemniaków i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, a także sól i pieprz ziołowy.
Wymieszaj masę dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor.
Placki podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i posiekanym koperkiem.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z blendera
Placki ziemniaczane z blendera to bardzo dobry pomysł na smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Placki są chrupiące i aromatyczne. Doskonale sprawdzą się podane z gulaszem mięsnym lub warzywnym. Można dodać do nich także śmietanę oraz odrobinę cukru. Placki są daniem tanim i bardzo popularnym w Polsce. Przepis na placki ziemniaczane z blendera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, śmietana 12%, koper.
Jak zrobić placki ziemniaczane z blendera? Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze. Cebulę obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki. Dodaj do ziemniaków i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, a także sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj masę dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor. Placki podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i posiekanym koperkiem.
Ziemniaki to warzywo bulwiaste zawierające dużą ilość skrobi. Ziemniaki są warzywem niskokalorycznym zazwyczaj podawanym jako dodatek do obiadu. Z ziemniaków wyczarować można jednak potrawy bardzo wykwintne. Ziemniaki są świetnym źródłem potasu oraz witaminy C. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega ona przeziębieniu oraz powstawaniu stanów zapalnych w naszym organizmie. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Potas zawarty w ziemniakach ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny.
Podsumowując pyszne placki świetnie sprawdzą się na obiad dla Twojej rodziny. Placki z blendera to pomysł na szybkie danie po pracy. Najlepsze placki przygotujesz z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Placki ziemniaczane są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień. Placki są najbardziej chrupiące od razu po usmażeniu.
Alergeny w plackach ziemniaczanych z blendera
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z blendera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z blendera
Placki ziemniaczane z blendera to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Placki zawierają sporą ilość kalorii, dlatego nie są zbyt dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Możesz przygotować także placki na patelni bez dodatku tłuszczu.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.