Placki ziemniaczane z blendera

Opublikowano: 12.08.2022 r., 15:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące placki ziemniaczane na talerzu
Placki ziemniaczane z blendera
Placki ziemniaczane z blendera to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane podać można z dodatkiem gulaszu lub śmietany. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
324 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender

Przepis na placki ziemniaczane z blendera krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki.

Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki.

Dodaj do ziemniaków i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, a także sól i pieprz ziołowy.

Wymieszaj masę dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor.

Placki podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z blendera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z blendera

Placki ziemniaczane z blendera to bardzo dobry pomysł na smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Placki są chrupiące i aromatyczne. Doskonale sprawdzą się podane z gulaszem mięsnym lub warzywnym. Można dodać do nich także śmietanę oraz odrobinę cukru. Placki są daniem tanim i bardzo popularnym w Polsce. Przepis na placki ziemniaczane z blendera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, śmietana 12%, koper.

Jak zrobić placki ziemniaczane z blendera? Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze. Cebulę obierz z łupiny i pokrój na ćwiartki. Dodaj do ziemniaków i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, a także sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj masę dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor. Placki podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i posiekanym koperkiem.

Ziemniaki to warzywo bulwiaste zawierające dużą ilość skrobi. Ziemniaki są warzywem niskokalorycznym zazwyczaj podawanym jako dodatek do obiadu. Z ziemniaków wyczarować można jednak potrawy bardzo wykwintne. Ziemniaki są świetnym źródłem potasu oraz witaminy C. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega ona przeziębieniu oraz powstawaniu stanów zapalnych w naszym organizmie. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Potas zawarty w ziemniakach ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny.

Podsumowując pyszne placki świetnie sprawdzą się na obiad dla Twojej rodziny. Placki z blendera to pomysł na szybkie danie po pracy. Najlepsze placki przygotujesz z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Placki ziemniaczane są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień. Placki są najbardziej chrupiące od razu po usmażeniu.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z blendera

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z blendera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z blendera

na 100g gotowej potrawy

Placki ziemniaczane z blendera to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Placki zawierają sporą ilość kalorii, dlatego nie są zbyt dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Możesz przygotować także placki na patelni bez dodatku tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
118.04
324.62
Białko (g)
2.92
8.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
13.95
38.37
Węglowodany przyswajalne (g)
12.41
34.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
4.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
5.80
15.94
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
4.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
11.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
8.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
3.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.76
81.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
26.91
73.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.32
39.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.86
60.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
2.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.92
54.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
25.03
68.84
Potas (mg)
328.62
903.71
Wapń (mg)
34.47
94.80
Fosfor (mg)
63.71
175.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.84
54.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.22
Cynk (mg)
0.38
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z blendera 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z blendera

Koszt składników
27.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
27.70