Przepis na placki ziemniaczane z batatów krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Batat obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą dymką i dopraw do smaku.

Na końcu wbij jajko i dodaj mąkę pszenną.

Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj nieduże kulki.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Rozpłaszcz kulki w rękach na płaskie placki i usmaż na patelni.

Smaż placki z obu stron do zarumienienia.

placki ziemniaczane z batatów
Placki ziemniaczane z batatów
Koszt przygotowania dania
6.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
55 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Placki ziemniaczane z batatów - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach ziemniaczanych z batatów

Placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki ziemniaczane z batatów, które będą nieco bardziej słodkie w smaku niż te tradycyjne. Placki ziemniaczane z batatów to świetny pomysł na lunch lub obiad.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem jak zrobić placki ziemniaczane z batatów?

Do ich przygotowania będzie Ci potrzebny jeden większy batat, odrobina mąki, jajko, cebulka i przyprawy. Zdecydowanie wystarczy tutaj tylko sól i pieprz, nie ma potrzeby dodawania wielu przypraw.

Wystarczy, że batat obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o niewielkich oczkach, do masy dodaj mąkę i wbij jajko, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulkę i usmaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Gdy lekko się zarumienią, będą już dobre. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Dobierz do nich swoje ulubione dodatki i przygotuj najlepsze placki ze słodkich ziemniaków dla całej Twojej rodziny.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
139.33 kcal
55.73 kcal
Białko
3.33 g
1.33 g

Węglowodany w plackach ziemniaczanych z batatów

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
16.07 g
6.43 g
Węglowodany przyswajalne
14.10 g
5.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.96 g
0.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
7.06 g
2.82 g
Tłuszcze nasycone
0.98 g
0.39 g
Tłuszcze nienasycone
6.08 g
2.43 g
Tłuszcze jednonasycone
4.24 g
1.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.84 g
0.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
39.73 mg
15.89 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z batatów

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.13 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.81 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.39 µg (mcg)
11.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z batatów

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
171.65 mg
68.66 mg
Potas
209.71 mg
83.88 mg
Wapń
36.80 mg
14.72 mg
Fosfor
54.19 mg
21.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.74 mg
7.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
0.49 mg
Cynk
0.39 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z batatów 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z batatów

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków ziemniaczanych z batatów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
300 g
1 sztuka
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Cebula dymka
100 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób