Placki ziemniaczane z batatów

Opublikowano: 29.12.2021 r., 16:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki batatowe na talerzu
Placki ziemniaczane z batatów
Placki ziemniaczane o intensywnym pomarańczowym kolorze i delikatnym słodkim posmaku? Poznaj mój przepis na placki ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 7 min
55 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Bataty - 1 sztuka (300 g)
  • Cebula dymka - 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na placki ziemniaczane z batatów krok po kroku

Batat obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą dymką i dopraw do smaku.

Na końcu wbij jajko i dodaj mąkę pszenną.

Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj nieduże kulki.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Rozpłaszcz kulki w rękach na płaskie placki i usmaż na patelni.

Smaż placki z obu stron do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z batatów

Placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki ziemniaczane z batatów, które będą nieco bardziej słodkie w smaku niż te tradycyjne. Placki ziemniaczane z batatów to świetny pomysł na lunch lub obiad.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem jak zrobić placki ziemniaczane z batatów?

Do ich przygotowania będzie Ci potrzebny jeden większy batat, odrobina mąki, jajko, cebulka i przyprawy. Zdecydowanie wystarczy tutaj tylko sól i pieprz, nie ma potrzeby dodawania wielu przypraw.

Wystarczy, że batat obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o niewielkich oczkach, do masy dodaj mąkę i wbij jajko, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulkę i usmaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Gdy lekko się zarumienią, będą już dobre. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Dobierz do nich swoje ulubione dodatki i przygotuj najlepsze placki ze słodkich ziemniaków dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z batatów

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z batatów

na 100g gotowej potrawy

Po usmażeniu odłóż placki na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
139.33
55.73
Białko (g)
3.33
1.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
16.07
6.43
Węglowodany przyswajalne (g)
14.10
5.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
7.06
2.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
2.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.24
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.73
15.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.39
11.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
171.65
68.66
Potas (mg)
209.71
83.88
Wapń (mg)
36.80
14.72
Fosfor (mg)
54.19
21.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.74
7.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
0.49
Cynk (mg)
0.39
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z batatów 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z batatów

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
300 g
1 sztuka
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Cebula dymka
100 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
25.50