Placki ziemniaczane Thermomix
Przepis na placki ziemniaczane z thermomixu
Jako miłośniczka domowej kuchni zawsze staram się znajdować sposoby na szybkie, ale zarazem pyszne dania. Dziś chciałabym podzielić się moim ulubionym przepisem na placki ziemniaczane, które przygotowuję z pomocą mojego Thermomixa. Ten sposób nie tylko znacznie skraca czas przygotowania, ale również gwarantuje, że placki będą idealnie chrupiące i złociste. Warto wspomnieć, że ziemniaki to bardzo zdrowe warzywa, które, przy odpowiednim przygotowaniu, mogą być niskokaloryczną bazą wielu potraw.
Zacznijmy od przygotowania składników, które będziesz potrzebować. Niezbędne będą: ziemniaki późne, cebula, mąka pszenna typ 500, jajka, sól, marchewka, płatki owsiane oraz olej rzepakowy do smażenia. Wszystkie te produkty zapewnią, że nasze placki będą nie tylko smaczne, ale również mają zbilansowany indeks glikemiczny.
Przygotowanie zaczynamy od zmielenia płatków owsianych w Thermomixie. Wystarczy 5 sekund na obrotach 6, aby uzyskać idealną konsystencję. Następnie płatki przesypuję do innego naczynia. W tym czasie możesz przygotować pozostałe warzywa: obieram i myję ziemniaki, cebulę oraz marchewkę, a następnie kroję je na większe kawałki. Wszystkie składniki wrzucam do naczynia Thermomixa i miksuję przez 25 sekund na obrotach 5.
- Następnie dodaję do zmiksowanych warzyw zmielone płatki owsiane, mąkę, jajka, sól oraz świeżo mielony pieprz.
- Kolejny krok to ponowne zmiksowanie wszystkich składników przez 15 sekund na obrotach 5. W ten sposób uzyskuję jednolite ciasto na placki.
Po przygotowaniu ciasta, rozgrzewam olej na patelni. Ciasto nakładam po łyżce, starannie formując okrągłe placki. Smażę je na średnim ogniu, aż będą miały złotą barwę i chrupiącą skórkę. Obracam tylko raz, aby nie straciły swojej idealnej struktury.
Przepis na placki ziemniaczane z Thermomixa jest nie tylko szybki, ale również łatwy, co czyni go idealnym wyborem na obiad. Gotowe placki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, a dzięki warzywnej bazie, są odpowiednie dla osób na różnego rodzaju dietach wegetariańskich.
Podsumowując, korzystanie z Thermomixa do przygotowania tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych to świetny sposób, aby zaoszczędzić czas i jednocześnie cieszyć się doskonałym smakiem domowej kuchni. Dzięki temu urządzeniu każdy może poczuć się jak prawdziwy szef kuchni, a efekt końcowy zawsze zachwyca swoją chrupkością i złocistym kolorem.
- Ziemniaki późne (700 g)
- Cebula (90 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Sól - 1,5 łyżeczki (7 g)
- Marchewka - 1 sztuka (50 g)
- Płatki owsiane (20 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1 ml)
Przepis na placki ziemniaczane z thermomixu krok po kroku
Płatki owsiane wsyp do naczynia Thermomixa i zmiel 5 sekund / obroty 6. Przesyp do innego naczynia.
Ziemniaki, cebulę i marchewkę obierz, umyj i przekrój na większe kawałki. Włóż do naczynia Thermomixa. Zmiksuj 25 sekund / obroty 5.
Dodaj zmielone płatki owsiane, mąkę, jajka, sól i świeżo mielony pieprz.
Wszystko razem ponownie zmiksuj przez 15 sekund / obroty 5.
Na patelni rozgrzej olej.
Nakładaj po łyżce ciasta, formując placki.
Smaż, aż będą złociste i chrupiące.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z thermomixu
Placki ziemniaczane to danie tradycyjnie przygotowywane z tartych ziemniaków. Przepis na placki ziemniaczane z Thermomixa wykonasz w kilka chwil, ponieważ całą pracę wykona za Ciebie Thermomix. Wystarczy tylko, że obierzesz ziemniaki i marchewki i wszystko wrzucisz do naczynia miksującego. Dodatki do naszych placków to także cebula, jajka, mąka i płatki owsiane. Z tych prostych składników powstaną pyszne i chrupiące placki, które później jeszcze nie raz zagoszczą na Twoim stole.
Placki ziemniaczane to prosta potrawa, którą można zjeść na wiele sposobów. Można je spożywać samodzielnie lub z dodatkami np. z mięsnym gulaszem. W Polsce podaje się placki również z kwaśną śmietaną, gzikiem, pokruszoną bryndzą, konfiturami lub musem jabłkowym. Jeśli chcesz podać je w towarzystwie cukru, możesz pominąć dodatek cebuli, wtedy będą bardziej słodkie. Ważne by placki ziemniaczane podawać zaraz po usmażeniu na tłuszczu, bo z czasem mogą zmięknąć.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane w Thermomixie bez smażenia, to możesz je również upiec w piekarniku. Wówczas dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką wykładaj porcję ciasta ziemniaczanego, formując placki. Blachę umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez 25 minut. Po tym czasie obróć ostrożnie placki na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Tak przygotowane będą mniej kaloryczne, ale równie smaczne.
Placki ziemniaczane Thermomix są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nawet dziecko poradzi sobie z przygotowaniem masy ziemniaczanej. Natomiast zalecamy by proces smażenia, przeprowadziła osoba dorosła.
Szczególnie warto wykonać ten przepis 13 listopada, który jest okrzyknięty Dniem Placków Ziemniaczanych. Według historyków placki ziemniaczane to polski wynalazek, ale występują również na terenie innych słowiańskich krajów.
Te dobre placki ziemniaczane polecam szczególnie osobom, które nie chcą tracić czasu na tarcie ziemniaków na tradycyjnej tarce. W kilka minut otrzymacie smaczny i sycący posiłek.
Alergeny w pleckach ziemniaczanych z thermomixu
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z thermomixu
Ziemniaki to zdrowe i niedocenione warzywa, wokół których narosło wiele krzywdzących mitów. Same w sobie mają niewielką ilość kcal. To sposób ich przyrządzenia np. smażenie lub dodatki np. tłuste mięso mają znaczący wpływ na to, że dania z ziemniaków mogą być wysokokaloryczne.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.